Bitcoin lente
Bitcoin

Ontdooit de crypto-winter langzaam in een lente?

De cryptowereld heeft met het jaar 2022 vooral een ijskoude en lange winter achter de rug. Vanaf het begin van het jaar zijn zowel Bitcoin als Ethereum ruim 50 procent van hun koerswaarde kwijt. Ook de Merge, de upgrade die voor Ethereum de transitie van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake betekende, heeft daar weinig aan veranderd.

Van winter naar lente?

De relatieve stabiliteit van Bitcoin en de rest van de industrie in de afgelopen weken zijn tenminste verrassend te noemen. Terwijl de rest van de financiële industrie het nog zwaar heeft met de macro-economische omstandigheden, zet Bitcoin zijn hakken in het zand. Is het einde van de winter in zicht en kunnen we langzaam de lentekleding uit de kast halen? Het begint er op te lijken.

Aan de Amerikaanse inflatie ligt dat waarschijnlijk niet, enkele door Reuters ondervraagde economen verwachten voor september een CPI van 8,1 procent. Daarmee zou de inflatie ten opzichte van augustus met 0,2 procent dalen. De daling van de Amerikaanse CPI lijkt vooral voort te komen uit de daling in de benzineprijzen van 6 procent.

De Amerikaanse CPI wordt op donderdag 13 oktober om 14.30 gepubliceerd. Die cijfers moeten samen met de notulen van de laatste belangrijke rentevergadering van de Federal Reserve duidelijkheid bieden over de komende maanden. Iedereen wil namelijk weten wat de Federal Reserve van plan is met de Amerikaanse rente.

Renteverhoging van 0,75 procent

Voor nu verwacht de markt op 2 november, wanneer de volgende Federal Reserve vergadering op de planning staat, een renteverhoging van 0,75 procent. Daarna staat er voor 2022 nog één vergadering op de planning in december. De verwachting daarvoor is nu een renteverhoging van 0,50 procent, maar een nieuwe verhoging van 0,75 procent wordt ook niet uitgesloten.

Uiteindelijk hangt het allemaal af van de economische data, waarvoor donderdag 13 oktober dus een hele belangrijke dag wordt. Als de inflatie dan tegenvalt, dus een stuk hoger uitvalt dan verwacht, dan gaat de Federal Reserve waarschijnlijk harder ingrijpen en dat is niet goed voor crypto. Valt het mee, dan kan de winter weleens definitief plaatsmaken voor de lente.

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen