Hack

Op 5-na-grootste cryptodienst Oost-Europa blijkt darknet-markt

Chainalysis, de blockchain forensische-onderneming, heeft een darknet-markt ontdekt die actief is op de Oost-Europese cryptomarkt.


6e grootste crypto-dienst in de regio

Volgens een blogpost van het bedrijf blijkt dat er meer darknet-marktactiviteiten in Oost-Europa afspelen dan overal. Naar verluidt is Oost-Europa verantwoordelijk voor 1.4% van het totale transactievolume dat in verband kan worden getrokken met illegale entiteiten. Alleen Latijns-Amerika komt hier nog boven, met 1.6%. Naar verluidt wordt er jaarlijks circa $41 miljard naar illegale entiteiten verstuurd. Van deze $41 miljard, komt het grootste gedeelte vanuit darknet-marktplaatsen.

Hydra, de anonieme darknet-marktplaats die ontdekt is, blijkt de 6e grootste crypto-dienst in de regio te zijn. De darknet-marktplaats is zo groot, dat het naar verluidt een eigen, zeer complexe, medicijnenafgifte-systeem ontwikkeld hebben. Zo zouden diverse koeriers leveringsopdrachten uitvoeren op een manier die te vergelijken is met Uber-chauffeurs. In plaats van eten, vervoeren zij echter (vaak illegale) medicijnen. Het makkelijke hieraan is echter wel dat zowel de koper als de verkoper elkaar niet hoeven te zien en ook geen persoonlijke uitwisseling hoeven te doen. Dit vergroot de anonimiteit van beide partijen, met de eenvoud van de koeriersdiensten. Dit doen zij tevens op een erg veilige wijze, waardoor tot op heden nog niemand ontdekt is door de autoriteiten.

Geschat wordt dat Hydra tussen juni 2019 en juli 2020 ruim $1.2 miljard aan cryptocurrency gerelateerde inkomsten heeft weten te genereren.


Ransomware-aanvallen

Naar verluidt is Oost-Europa ook een thuisbasis van de grootste verdieners van ransomware-aanvallen, of dit nou uit eigenbelang of in opdracht wordt uitgevoerd. Zo zou de Oost-Europese regio circa 23% van alle opdrachten ontvangen die aan ransomware-aanvallen gekoppeld kunnen worden. Ook deze aanvallen worden vaak in cryptocurrencies uitbetaald, onder andere vanwege de anonimiteit bij privacymunten.

Oost-Europa heeft echter niet alleen maar een negatief beeld omtrent cryptocurrencies. Naar verluidt heeft de regio een aanzienlijke acceptatie gezien van crypto-activa voor legitieme doeleinden. Zo worden cryptocurrencies bijvoorbeeld steeds vaker geaccepteerd bij dagelijkse bestedingen, zoals supermarkt-aankopen. Volgens Chainalysis, heeft Oost-Europa, samen met Oekraïne en Rusland de grootste sprongen gezien in het afgelopen jaar omtrent crypto-acceptatie.

Van alle crypto-gerelateerde transacties met een waarde van $10.000 of meer, blijkt ongeveer 85% hiervan te worden beschreven als ‘professionele omvang’. Een groot deel hiervan wordt verzorgd door cryptocurrency-fondsbeheerders. Deze laatste beheerders zijn voornamelijk in het laatste jaar steeds actiever geworden op de markt, wat suggereert dat het vertrouwen in cryptocurrencies steeds verder toeneemt.