Amerika, Capitool
Regulatie

OpenAI-CEO wil speciale overheidsinstantie voor reguleren kunstmatige intelligentie

Sam Altman, CEO van OpenAI, heeft voor de tweede keer deze maand een bezoek gebracht aan Washington om met Amerikaanse beleidsmakers te praten over kunstmatige intelligentie (AI). Samen met Christina Montgomery van IBM en Gary Marcus, professor aan de universiteit van New York, gaf hij een presentatie voor de Amerikaanse Senaatscommissie.

Er moet een nieuwe overheidsinstantie komen om AI te reguleren

In reactie op een vraag van senator John Kennedy uit Louisiana over hoe AI te reguleren, stelde Altman voor dat er een overheidsinstantie zou moeten worden opgericht die verantwoordelijk zou zijn voor het definiëren van normen.

“Ik zou voorstellen om een nieuwe instantie op te richten dat in staat is om elke inspanning boven een bepaalde capaciteitsschaal te licentiëren, die licentie kan intrekken en kan waarborgen dat veiligheidsnormen worden nageleefd”, stelde Altman. Hij voegde eraan toe dat deze instantie onafhankelijke audits van elke AI-technologie zou moeten uitvoeren.

Professor Marcus haalde de Food and Drug Administration (FDA) aan als model en bepleitte een veiligheidsbeoordeling voor kunstmatige intelligentie die lijkt op hoe medicijnen worden beoordeeld voordat ze op de markt worden gebracht.

Het bureau, zo stelde hij, moet flexibel zijn en kunnen volgen wat er in de sector gebeurt. Het zou projecten vooraf moeten beoordelen en ook nadat ze zijn uitgebracht – met de macht om de technologie of het bedrijf stop te zetten indien nodig.

Overheden worstelen met AI

Wereldwijd worstelen overheden nog steeds met hoe ze om moeten gaan met de toenemende integratie van kunstmatige intelligentie in het dagelijks leven. In december heeft de Europese Unie een wet aangenomen die het gebruik van door de overheid gestuurde regelgevende testomgevingen stimuleert om AI te testen voordat deze wordt geïmplementeerd.

“Om een mensgerichte en ethische benadering van kunstmatige intelligentie in Europa te waarborgen, hebben de leden van het Europees Parlement nieuwe regels goedgekeurd voor transparantie en risicobeheer van AI-systemen,” meldde het Europees Parlement.

In maart legde Italië, met het oog op privacy, een verbod op OpenAI’s ChatGPT. Het verbod werd in april opgeheven nadat OpenAI zijn privacy-instellingen had aangepast, waardoor gebruikers konden kiezen om hun gegevens niet te gebruiken voor de training van de chatbot en hun chatgeschiedenis konden uitschakelen.

Conclusie

De bijeenkomst van deze deskundigen in Washington onderstreept het toenemende belang van kunstmatige intelligentie en de dringende noodzaak van effectieve regulering om zowel de voordelen ervan te maximaliseren als mogelijke risico’s te minimaliseren. Terwijl de wereld zich aanpast aan de groeiende invloed van AI, zal de dialoog tussen beleidsmakers, bedrijven en academici essentieel blijven om een evenwichtig en duurzaam pad naar de toekomst uit te stippelen.

Regulatie nieuws

Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers
Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton
Italië van plan om belasting op cryptowinst fors op te voeren naar 42% in nieuwe begroting 2025
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk