Crypto regulatie, Bitcoin regulatie
Regulatie

Oprichter van Tornado Cash is op borgtocht vrijgelaten na aanklacht

De mede-oprichter van de cryptocurrency-mixservice Tornado Cash, Roman Storm, is op borgtocht vrijgelaten. Dit heeft zijn advocaat, Brian Klein, laten weten.

Meerdere aanklachten tegen de mede-oprichter

Deze ontwikkeling komt nauwelijks één dag na de officiële aanklacht tegen Roman Storm en zijn mede-oprichter, Roman Semenov. De aanklachten tegen hen omvatten onder andere samenzwering tot witwassen van geld en schendingen van sanctiewetten, gerelateerd aan hun betrokkenheid bij een niet-gelicenseerd geldtransmissiebedrijf.

In het bijzonder stellen Amerikaanse autoriteiten dat de Tornado Cash-mixer het mogelijk heeft gemaakt om meer dan $1 miljard aan digitale valuta wit te wassen. De niet-verzegelde aanklacht, die op woensdag werd onthuld, benadrukt dat een aanzienlijk deel van deze fondsen naar verluidt in handen is gekomen van de Lazarus Group, een hackerscollectief met banden met Noord-Korea.

De beschuldigingen richten zich op Storm en Semenov, die ervan worden beschuldigd Tornado Cash te hebben ontwikkeld als een middel voor cybercriminelen om cryptotransacties te anonimiseren. Terwijl Storm, 34 jaar oud, werd gearresteerd in de staat Washington, blijft zijn mede-oprichter Semenov, een 35-jarige Russische staatsburger, momenteel op vrije voeten.

Tevredenheid over vrijlating

Brian Klein, de juridische vertegenwoordiger van Storm, heeft zijn tevredenheid geuit over de vrijlating van zijn cliënt. Tegelijkertijd toonde hij zijn teleurstelling over de aanklachten tegen Storm met betrekking tot zijn betrokkenheid bij softwareontwikkeling. Klein waarschuwde dat dergelijke stappen van aanklagers mogelijk een schaduw kunnen werpen over de bredere gemeenschap van softwareontwikkelaars, met potentieel “verstrekkende gevolgen”.

Het is opmerkelijk dat Storm actief heeft meegewerkt aan het lopende overheidsonderzoek en elke betrokkenheid bij criminele activiteiten krachtig heeft ontkend, zoals benadrukt in een afzonderlijke verklaring van zijn advocaat.

In 2019 werden sancties opgelegd aan de Lazarus Group door het Amerikaanse ministerie van Financiën, en meer recentelijk werden in 2022 sancties opgelegd aan Tornado Cash. Het ministerie van Financiën heeft ook sancties opgelegd aan Semenov, waarbij hij wordt beschuldigd van het verlenen van “materiële steun” aan beide entiteiten.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen