Bitcoin groen, BItcoin stijgt
Bitcoin

Opwinding rondom Bitcoin ETF neemt toe: ProShares’ BITO ziet grootste jaarlijkse kapitaalinstroom

ProShares’ BITO Bitcoin ETF heeft een wekelijkse kapitaalinstroom van $65 miljoen ervaren, aangezien institutionele beleggers blijkbaar hun interesse in Bitcoin futures hebben herwonnen.

Enthousiasme groeit voor Bitcoin ETF met grote instroom

Het enthousiasme omtrent exchange-traded funds (ETF’s) heeft een hernieuwde impuls gekregen, met een aanzienlijk aantal nieuwe aanvragen en een stijgende instroom van kapitaal van institutionele beleggers.

Op 26 juni merkte Eric Balchunas, senior ETF-analist bij Bloomberg, een substantiële toename van de instroom op in de ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) – een fonds dat handelt in Bitcoin-futures.

Het fonds heeft de grootste wekelijkse instroom in een jaar tijd ervaren, waarbij het bedrag van $65,3 miljoen werd overschreden en de totale activa de mijlpaal van $1 miljard bereikten.

BITO was het eerste ETF in de Verenigde Staten dat gekoppeld was aan BTC en is uitgegroeid tot een van de meest geliefde keuzes onder institutionele beleggers.

Balchunas verklaarde dat BITO “nagenoeg perfect de bewegingen van Bitcoin heeft gevolgd”, met een jaarlijkse achterstand van slechts 1,05% op de spotprijzen en een beheervergoeding van 0,95%.

Bitcoin-derivaten en ETF-aanvragen drijven marktgroei aan

Volgens ProShares heeft het BITO-fonds sinds het begin van 2023 een winst van 59,6% behaald. De interesse in Bitcoin-derivaten is over de hele linie toegenomen sinds BlackRock op 15 juni zijn eigen Bitcoin ETF ter goedkeuring indiende.

Volgens Deribit, een beurs voor crypto-opties, is de open rente (OI) van Bitcoin-futures sinds vorige week gestegen. Per 25 juni bedroeg deze rente momenteel $319 miljoen, wat een toename van ongeveer 30% betekent ten opzichte van dezelfde periode vorige week.

OI dient als een maatstaf voor het totale aantal uitstaande futurescontracten die nog niet zijn afgewikkeld.

BTC futures OI over de afgelopen maand
BTC futures OI over de afgelopen maand. Bron: Deribit

De opleving van de ETF-handel en de daaruit voortvloeiende prijsstijging van BTC is ook goed nieuws voor Grayscale, ’s werelds grootste beheerder van crypto-activa. De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), die gedurende enkele maanden werd verhandeld met een aanzienlijke korting ten opzichte van de spotprijs, begint nu die kloof te verkleinen.

Volgens Coinglass bedraagt de premie van Grayscale, ook wel bekend als de korting, momenteel -31,2%. In december was deze korting zelfs opgelopen tot -49%.

Het blijft echter onzeker of de Securities and Exchange Commission (SEC) een spot Bitcoin ETF zal goedkeuren. Desalniettemin is de race nu daadwerkelijk van start gegaan, vooral na de recente stroom van aanvragen die volgden op die van BlackRock.

WisdomTree heeft voor de derde keer een aanvraag ingediend bij de SEC om een spot Bitcoin ETF te creëren, terwijl Invesco slechts enkele uren later zijn eigen aanvraag voor een soortgelijk product heeft hernieuwd.

Op 25 juni publiceerde Nate Geraci, de president van ETF Store, via een tweet een lijst van ETF-emittenten die hij nauwlettend in de gaten zou houden. Hij vermoedde dat zij een aanvraag zouden indienen of opnieuw zouden indienen voor een spot Bitcoin ETF, gebaseerd op eerdere aanvragen. Geraci noemde in zijn opsomming First Trust, VanEck, Global X, Fidelity en, wat hij de “dark horse” noemde, Schwab.

Conclusie

De recente kapitaalinstroom in de BITO Bitcoin ETF van ProShares onderstreept de hernieuwde interesse in Bitcoin-gerelateerde investeringen onder institutionele beleggers. Ondanks de onzekerheid rond de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF door de SEC, blijft de vraag naar Bitcoin-derivaten en ETF’s sterk.

De concurrentie voor de goedkeuring van nieuwe ETF’s is aangezwengeld door de recente aanvraag van BlackRock, en het valt nog te bezien welke andere spelers zich in deze opwindende race zullen begeven. Met de stijging van de open rente op Bitcoin futures en de verkleining van de korting op de Grayscale Bitcoin Trust, lijkt de markt optimistisch over de toekomst van Bitcoin en de bijbehorende beleggingsproducten.

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen