Wat is Litecoin?

Litecoin is één van de oudere altcoins (gelanceerd in 2011), en daardoor een bekende naam in de crypto-wereld. Het ontwerp van de software-code is direct gebaseerd op de Bitcoin-blockchain. Wel deed de bedenker een paar aanpassingen aan de code, zodat onder meer de transactietijd een stuk efficiënter werd.

Sinds de ontwikkeling is Litecoin steevast een van de grootste crypto-valuta’s voor wat betreft totale marktwaarde en naamsbekendheid. Toch wordt het project nogal eens overschaduwd door nieuwe blikvangers (en natuurlijk steevast door Bitcoin). Daarom lees je hier de ins en outs van Litecoin, een crypto-project dat bedacht werd als veredeld hobby-project van een Google-werknemer.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

De Techniek

Net als de Bitcoin-blockchain is ook het Litecoin-netwerk gebaseerd op een proof-of-work. Het is best opvallend dat Lee het proof-of-work-model van Bitcoin bijna één op één overnam. Het is namelijk niet erg efficiënt, en Lee was bovendien niet bang om andere imperfecties in de Bitcoin-code aan te passen voor zijn Litecoin-netwerk. Daarbij was hij waarschijnlijk pienter genoeg om een alternatief consensus-model te bedenken, maar zijn Litecoin-ontwerp was uiteindelijk ook maar gewoon een probeersel (daarover later meer). Hoe het ook zij: Lee nam het Bitcoin-protocol als startpunt, deelde hij de block time door 4 zodat die 2,5 minuut werd, en vermeerderde hij de maximale supply met 4 naar 84 miljoen coins. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Inmiddels is meer dan driekwart van de suppy van Litecoin in omloop en is de block-moeilijkheidsgraad vergelijkbaar met Bitcoin. De mining rigs die LTC kunnen minen zijn bovendien duurder om te fabriceren dan bijvoorbeeld ASIC-miners voor Bitcoin, omdat het Litecoin-netwerk een complexere vorm van block-encryptie gebruikt. Litecoin maakt gebruik van een algoritme gebaseerd op scrypt, terwijl Bitcoin werkt SHA 256-versleutelingen.

Belangrijke kanttekening: momenteel is meer dan de tweederde van de mining-capaciteit op het Litecoin-netwerk in beheer van slechts vijf mining-pools. Dat is ongeveer het tegenovergestelde van gedecentraliseerd, wat toch ooit de visie van Satoshi was. Dit is een probleem dat vaker voorkomt bij netwerken op basis van proof-of-work, en lijkt toch ook een obstakel voor Litecoin te zijn op de lange termijn.

Wie is de bedenker van Litecoin?

Niet lang nadat Charlie Lee het whitepaper van Bitcoin ontdekte, vond hij al wel een aantal potentiële pijnpunten in het ontwerp van de blockchain. Hij zag in dat onder meer de ‘block time’ van 10 minuten weleens een probleem zou kunnen worden bij grotere volumes. Dus ging Lee, net als een heleboel andere ambitieuze developers in diezelfde periode, aan de slag om zijn eigen blockchain en bijbehorende cryptocurrency te maken.

Na nog wat studeren schreef hij toen de code voor het Litecoin-netwerk in de avonduurtjes (want hij werkte gewoon nog bij Google). Een slimme gast, zoals gezegd. Daar moet wel bij gezegd worden dat een eerste poging tot een eigen blockchain (genaamd ‘Fairbix’) in het water was gevallen.

charlie lee
Charlie Lee – oprichter van Litecoin

Zoals genoemd hield Lee vast aan het proof-of-work protocol van zijn inspirator, Bitcoin. Hij minede dus zelf de eerste Litecoins, maar zette het netwerk al openbaar toen hij pas 150 coins had gemined. Zelfs Lee had waarschijnlijk niet gedacht dat Litecoin ooit miljarden dollars aan waarde zou vertegenwoordigen toen hij begon. Hopelijk heeft hij de jaren daarna nog wat bij gesprokkeld – de winst heeft hij wel verdiend. Charlie Lee beweert sinds eind 2017 overigens dat hij al zijn LTC heeft verkocht, om het netwerk uiteindelijk decentraler en onafhankelijk van hemzelf te maken. Prima!

charlie lee
Charlie Lee – oprichter van Litecoin

De ‘Napster’ van de betaalnetwerken

De stip op de horizon die Charlie Lee voorzag – het introduceren van Litecoin als betaalmiddel in de ‘echte’ economie – is tot dusver nooit echt uit de verf gekomen. Hij was eigenlijk best realistisch, want al in 2011 zag hij Litecoin niet zo zeer als rivaal van Bitcoin, maar meer als aanvulling. Waar BTC-top is voor grote transacties, zou Litecoin het middel voor kleine bedragen moeten worden, dacht Charlie Lee. Dat verklaart ook wijze waarop hij zijn blockchain ontwierp: dezelfde beginselen als Bitcoin, maar wel aangepast voor meer en kleiner transactieverkeer.

Het is ergens ironisch voor Lee dat, mede door hem, blockchain-technologie elk jaar met reuzensprongen vooruitgaat. Daardoor zijn namelijk een heleboel netwerken het Litecoin-bolwerk voorbijgestreefd qua prestaties en schaalbaarheid. Als er in de toekomst een moment is waarop we met een crypto-valuta betalen, dan zal Litecoin waarschijnlijk alweer ruim achterhaald zijn. De tragiek van technologie, zullen we maar zeggen…

Wat is Litecoin?

$ 0,00

 

Wat is Litecoin? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

Hoe kom ik aan Litecoin?

Er zijn een paar wegen om Litecoin te vergaren, waarbij de een wat makkelijker is dan de ander. Je kan je natuurlijk aansluiten bij een van de mining-titanen die we eerder noemden, als dat je ding is. Op die manier kan je prima rendement halen, maar er is wel een serieuze investering voor nodig. Op sommige exchanges kan ook je Litecoin staken, hoewel het geen proof-of-stake netwerk betreft. Dan gaat het vaak om verwaarloosbare percentages, maar het is niettemin mooi meegenomen als je toch al LTC in bezit hebt.

Lang verhaal kort: als je een kapitaaltje in Litecoin wil opbouwen, dan zal je waarschijnlijk toch de portemonnee moeten trekken. Omdat Litecoin al een behoorlijk tijdje meedraait, kan je LTC op vrijwel elke respectabele exchange of brokerage kopen. Als je op zoek bent naar een plek om Litecoin en andere cryptocurrencies aan te schaffen met iDeal, dan kan dat bijvoorbeeld doen op Bitvavo. Door te klikken op de onderstaande knop verhandel je de eerste €1000 zonder transactiekosten!

Litecoin nieuws

Canary Capital zet stappen richting eerste spot Litecoin ETF in de VS
Grote toename in cryptobetalingen voor Shiba Inu, Solana en Litecoin
Crypto whales kochten massaal deze altcoins in de tweede week van juli
Hoe Litecoin naar een prijs van $400 kan klimmen
Meer Litecoin nieuws
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk