Wat is EOS?

EOS is een cryptocurrency die gebruikt wordt op de EOSIO-blockchain – een blockchain die is ontworpen als platform voor dApps. Dat platform heeft als doel om de ontwikkeling van gedecentraliseerde apps zo makkelijk mogelijk te maken. Op die manier hoopt de organisatie erachter de adoptie onder ontwikkelaars zo snel mogelijk te laten verlopen.

Het EOSIO-netwerk is nog vrij nieuw: het platform werd pas halverwege 2018 gelanceerd. Om het project onder de aandacht te brengen werden er destijds een miljard EOS-tokens verspreid. Dat heeft best aardig gewerkt, want EOS behoort al een hele tijd tot de 25 grootste cryptocurrencies gelet op marktkapitaal. Dat is best opvallend, want andere grote en bekende projecten zoals Ethereum en Cardano hebben ook een dApp-netwerk.

EOS werd erg strategisch ontwikkeld en op de kaart gezet in crypto-land tijdens de ICO-gekte van 2017. Dat proces werd uitgedacht door een bedrijf genaamd Block.one. De oprichters van dat bedrijf zijn twee slimme Amerikaanse ondernemers genaamd Brendan Blumer en Daniel Larimer. Met de ICO voor hun project haalden ze in 2018 maar liefst 4 miljard (!) dollar binnen in een jaar tijd. Die monsteropbrengst is nog altijd een record in de crypto-wereld.  Wat maakt EOS zo bijzonder?

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

De techniek

Halverwege 2018 lanceerden de oprichters het EOSIO-platform voor de ontwikkeling van dApps. Om honderden dApps tegelijk aan te kunnen, samen met hun gezamenlijke transactievolume, moet een netwerk erg schaalbaar zijn. De ontwikkelaars hebben dat in hun gedachten gehouden bij de ontwikkeling van het algoritme voor de transactie-validatie.

Het netwerk draait op een ‘delegated proof-of-stake’ (dPoS)-consensusmodel. Dat betekent dat het, net als bij proof-of-stake (PoS), gaat om hoe veel tokens je in bezit hebt. Hoe meer EOS-tokens je in bezit hebt, hoe zwaarder jouw stem meeweegt bij het valideren van transacties. Het verschil met een ‘klassiek’ PoS-model is dat het bij dPoS via grotere nodes gaat, die het uiteindelijke stemrecht hebben.

Daarbij maakt het netwerk gebruik van een stemproces dat ‘asynchronously byzantine fault tolerant’ is. Een mond vol lange woorden, maar het komt erop neer dat er altijd wordt gezocht naar een tweederde meerderheid binnen kleinere groepen nodes. Vervolgens wordt er tussen de overeengestemde groepen weer een algemene consensus gevonden.

Het knappe van de EOSIO-blockchain is dat dit alles in fracties van een seconde gebeurt. Waar het Bitcoin-netwerk bijvoorbeeld elke 10 minuten een nieuwe block genereert, gebeurt het op de EOSIO-chain twee keer per seconde. Met zulke bliksemsnelle block times kunnen transacties heel snel en gratis worden verzonden.

Gratis? Ja en nee: je betaalt geen directe kosten voor transacties met EOS, maar indirect betaal je er wel aan mee. Er worden namelijk periodiek nieuwe tokens gemaakt om de kosten van alle transacties over de afgelopen periode te dekken. Dat zorgt natuurlijk voor inflatie, waardoor ieders EOS een klein beetje minder waard wordt. Best een interessant model!

Wie is de bedenker van EOS?

Het kwam al even aan bod: EOS werd bedacht en ontwikkeld door Block.one, een bedrijf opgericht door een tweetal Amerikaanse ondernemers: business-man Brendan Blumer, en softwarecode-fanaat Daniel Larimer. De twee zijn een soort natuurlijke tegenpolen van elkaar, maar boksten het samen wel voor elkaar de lucratiefste ICO ooit op poten te zetten. Hoe precies?

Blumer is het zakelijke gezicht van het bedrijf en is tot de dag van vandaag CEO bij Block.one. Hij was pas 31 toen hij EOSIO op de kaart zette midden in de storm van de bull run in 2017. Toch was hij toen al een ervaren ondernemer, want zijn eerste succesvolle bedrijfje (ook online) begon Blumer toen hij nog maar een tiener was.

Brendan Blumer – oprichter van Block.one

Voor EOSIO had hij specifieke technische kennis nodig. Die werd gevonden in de persoon van Daniel Larimer. Die was op zijn beurt ook al behoorlijk succesvol als ondernemer, want hij was in 2013 mede-oprichter geworden van BitShares – de allereerste decentrale crypto-exchange. Leuk detail: zijn compagnon voor BitShares was Charles Hoskinson, oprichter van Cardano en mede-ontwerper van Ethereum.

Ondanks dat veel van de tokens werden verkocht tijdens de ICO hielden de oprichters toch nog een klein deel. Op het hoogste prijspunt van EOS tot dusver (in begin 2018) werd het vermogen van Blumer geschat op minstens $600 miljoen dollar. Niet gek, hoor. Larimer ontving natuurlijk een soortgelijk aandeel en dus zal ook hij een flinke smak geld hebben verdiend met EOSIO.

Begin 2021 maakte hij trouwens bekend dat hij zijn positie ging verlaten, dus wie weet heeft Larimer er al een deel van uitgecasht.

Brendan Blumer – oprichter van Block.one

Wat is EOS?

$ 0,00

 

Wat is EOS? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

De USP van EOS

Het doel voor transacties op het netwerk is op te delen in twee belangrijke zaken. Ten eerste moet het transactiekosten verwaarloosbaar houden om microtransacties mogelijk te maken. Daarnaast is het de bedoeling dat het netwerk uiteindelijk miljoenen transacties per seconde kan verwerken, om talloze dApps te kunnen laten draaien. In een vorig deel bespraken we het inventieve consensus-model waarmee EOSIO die twee zaken voor elkaar krijgt.

Als dApp-platform is het grote voordeel van het EOSIO-netwerk verder natuurlijk dat developers er zelf een eigen applicatie op kunnen ontwikkelen. In die hoek van de blockchain-wereld is er natuurlijk veel geduchte concurrentie. Denk aan Ethereum, dat momenteel nog tientallen keren groter is, en Cardano, dat vooral in 2021 een ontzettende sprint maakte qua marktkapitaal en transactievolumes.

Toch is er veel te zeggen voor de propositie van EOS als cryptocurrency. Het kan gebruikt worden voor gratis transacties op een mainnet dat ontelbaar veel transacties per seconde kan verifiëren. Als je een toekomstbestendige dApp wil ontwikkelen met lage fee-kosten, dan is EOSIO wellicht het overwegen waard.

Waar kun je EOS kopen?

EOS is te koop bij vrijwel alle grote en kleine exchanges en crypto-brokers. Dat is dan ook de makkelijkste manier om aan tokens te komen, want je kan ze eenmaal niet minen door de dPoS-opzet. Als je eenmaal EOS in bezit hebt, dan kan je ze op veel plaatsen staken voor een bescheiden staking-reward. Toch leuk meegenomen als je ze niet actief verhandelt, want zo groeit je aantal EOS-tokens vanzelf een beetje.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk