Introductie
Polkadot omschrijft zichzelf als een blockchain 3.0 platform. Het is een onderdeel van de volgende stap in de decentrale revolutie die door Satoshi Nakamoto is gestart met de lancering van Bitcoin in 2009.
De technologie van Bitcoin maakt het mogelijk om op decentrale wijze een geldsysteem in de lucht te houden. Een geldsysteem waarin we geen tussenpersonen nodig hebben om waarde aan elkaar over te dragen en geen enkele entiteit de macht heeft om extra eenheden bij te drukken. Je kunt het Ethereum van Vitalik Buterin zien als de eerste stap in de richting van Polkadot.
Ethereum is een wereldcomputer, een decentraal platform waarop het in theorie mogelijk is om iedere applicatie ter wereld te bouwen. Het grote probleem van Bitcoin en Ethereum is echter de schaalbaarheid. Polkadot lanceerde in 2020 om het schaalbaarheidsprobleem op te lossen met een unieke infrastructuur.
Het project heeft één hoofdblockchain die verantwoordelijk is voor de beveiliging en controle waar gebruikers vervolgens parachains aan kunnen verbinden. Een parachain is een mini-blockchain die voor bepaalde doeleinden opgezet kan worden. Dankzij deze structuur kunnen gebruikers efficiënt en met een hoge mate van privacy transacties doorvoeren op het netwerk. Met een tweetal investeringsrondes is het team erin geslaagd om grofweg 200 miljoen dollar op te halen voor de verdere ontwikkeling van de infrastructuur.
Begin met handelen Begin vandaag en krijg €10 gratisHoe werkt Polkadot?
We hebben het in de inleiding al even kort aangestipt, maar Polkadot kent een infrastructuur die behoorlijk afwijkt van andere bestaande projecten. In tegenstelling tot Ethereum maakt het Polkadot netwerk het mogelijk om drie soorten blockchains te ontwikkelen.
1. De Relay Chain
De belangrijkste blockchain in het Polkadot netwerk is de Relay Chain, welke als hoofdblockchain verantwoordelijk is voor het finaliseren van transacties. Om een hogere transactiecapaciteit mogelijk te maken zijn het toevoegen en valideren van transacties gesplitste activiteiten in het netwerk. Dit model maakt het voor Polkadot mogelijk om meer dan 1.000 transacties per seconde te verwerken.
2. Parachains
Parachains zijn de op maat gemaakte blockchains die gebruikers kunnen creëren in het Polkadot netwerk. Deze blockchains zijn vervolgens verbonden aan de Relay Chain en leunen hierop voor de beveiliging en controle van de transacties.
3. Polkadot Bridges
Een andere interessante feature van Polkadot zijn de zogenaamde Bridges die het mogelijk maken om het DOT netwerk te verbinden aan andere blockchains. Op dit moment werken ze bij Polkadot aan de verbinding met onder andere Cosmos, Ethereum en Bitcoin. Mocht dit lukken, dan is het straks mogelijk om tussen deze blockchains tokens te versturen en ontvangen, zonder gecentraliseerde exchanges.
Wie zijn de oprichters van Polkadot?
Het ontstaan van Polkadot is een verhaal op zich. Polkadot is namelijk een idee van Dr. Gavin Wood, die onder andere mede-oprichter van Ethereum en bedenker van de Solidity smart contract programmeertaal is.
Wood begon medio-2016 aan zijn idee voor Polkadot te werken als een “sharded” versie van Ethereum. Sharding is een belangrijke ontwikkeling waar men bij Ethereum al jaren mee bezig is. Simpel gezegd betekent het dat alle data in het netwerk in verschillende silo’s wordt verwerkt. Op deze manier hoeven nodes niet alle informatie te verwerken en controleren, maar kunnen ze alleen de stukken uitkiezen die voor hen persoonlijk interessant zijn. Wood publiceerde de eerste versie van de Polkadot white paper in oktober 2016.
Naast Gavin Wood zijn ook Peter Czaban en Robert Habermeier betrokken bij Polkadot als mede-oprichters van het project. Wood wordt echter gezien als het grote brein achter het project en de man waar het qua ideeën allemaal om draait.
Wat maakt Polkadot anders dan Ethereum?
Polkadot lijkt in grote lijnen op Ethereum, maar heeft al veel van de kenmerken die Ethereum de komende jaren wil inbouwen. In zekere zin kun je dan ook beargumenteren dat het Polkadot netwerk wat dat betreft verder is dan Ethereum. Ze draaien onder andere al op Proof-of-Stake en ook de sharding-infrastructuur zit ingebouwd in de fundamenten van het Polkadot netwerk.
Ook Ethereum werkt straks met een hoofdblockchain waar alle transacties worden gefinaliseerd. Daarnaast wordt het dankzij sharding mogelijk om een soort mini-blockchains te creëren. Wat Ethereum echter voor heeft op Polkadot is een veel grotere pool van gebruikers. Ethereum loopt al jaren mee en een groot deel van de Decentralized Finance wereld draait momenteel op Ethereum. Wat dat betreft heeft Polkadot nog een enorme inhaalslag te maken en dat vraag is of dat lukt voordat Ethereum overgaat op Proof-of-Stake en sharding.
De blockchain-wereld ontwikkelt zich in razendsnel tempo en dat betekent dat het lastig is om de toekomst te voorspellen. Iedere smart contract blockchain probeert zich als de toekomst van de industrie te profileren en uiteindelijk zullen er één of enkele winnaars uit naar voren komen. Welke projecten dat zijn weet niemand, al is het lastig om het netwerkeffect van Ethereum te negeren. Niet alleen op het gebied van DeFi, maar ook op het gebied van NFTs is Ethereum verreweg het grootste platform.
Wat is Polkadot?
De toekomst van Polkadot
Als Polkadot van plan is om een belangrijke rol te spelen in de DeFi-revolutie, dan moet het gas erop. Momenteel zit er voor ongeveer 4 miljoen dollar aan waarde in de DeFi-projecten op Polkadot. Vergelijk dat met de 210 miljard dollar die er in totaal in de DeFi-wereld opgesloten zit en je snapt dat Polkadot wat dat betreft een behoorlijke achterstand heeft. De technologie kan nog zo interessant zijn, maar als je niemand ervan weet te overtuigen om je platform te gebruiken, dan heeft dat weinig waarde.
Op de korte termijn staat de Wormhole Bridge op het programma, waarbij de blockchain van Polkadot wordt verbonden met onder andere Solana, Ethereum, Terra, Avalanche, Polygon, Fantom en nog veel meer andere projecten. Dit zou een stap in de goede richting kunnen zijn en kan voor meer aandacht richting DOT zorgen.
De komende maanden moeten uitwijzen of mensen de brug massaal gaan gebruiken en dat voor de adoptie zorgt die Polkadot nodig heeft om een aantal plekken op te schuiven in de rangorde. Met de integratie van de Wormhole Bridge is het in theorie in ieder geval mogelijk om tot 200 miljard dollar aan kapitaal richting het platform te lokken.
Polkadot kopen
Inmiddels zijn er talloze exchanges en brokers waar je zelf DOT-tokens kan kopen. In Nederland kopen de meeste mensen hun DOT tokens op Bitvavo. Hier zijn de fees laag en kun je gemakkelijk met iDEAL DOT tokens kopen. Ook biedt Bitvavo een wallet-service voor accounthouders waar ze hun crypto-valuta’s kunnen bewaren.
Begin met handelen Begin vandaag en krijg €10 gratisPolkadot nieuws
Polkadot koers kan 350% stijgen: Analist voorspelt herstel tot $20
Polkadot (DOT) staat nog 92% onder zijn all-time high, maar analisten voorspellen een mogelijk herstel met een stijging tot $20.
Polkadot onder druk: koers zakt met 63% in vijf maanden
Ontdek wat er aan de hand is met de neerwaartse trend van Polkadot (DOT) en waarom de koers met maar liefst 63% is gedaald.
Waarom Polkadot 2.0 de DOT koers flink kan laten stijgen
Ontdek hoe de uitrol van Polkadot 2.0 de DOT koers kan verhogen door verbeterde prestaties, schaalbaarheid en bredere adoptie.
Unifires kondigt ontwikkeling aan van NFT swap brug tussen Cardano en Polkadot
Unifires kondigt NFT swapbrug tussen Cardano en Polkadot aan, terwijl SnowBridge Polkadot en Ethereum verbindt voor ERC20-tokenoverdrachten zonder tussenpersonen.