Wat is Stellar Lumens?

Stellar (XLM) is een cryptocurrency die in 2014 werd gelanceerd door Jed McCaleb. Het is bedacht met het doel om internationaal geldverkeer makkelijker, sneller en vooral goedkoper mogelijk te maken. De markt voor zogenaamde ‘cross-border payments’ is er een waar miljarden in omgaan. Transacties tussen verschillende landen zijn vaak ontzettend duur, en dus is er een vrij grote markt voor de service van XLM. 

stellar, xlm

In de jaren na de oprichting groeide XLM uit tot een van de blikvangers in de markt. Tijdens de bull run van 2021 werd het qua market cap wel ingehaald door een aantal nieuwere coins. Daardoor viel het buiten de top tien qua marktomvang, maar groeide het desondanks uit door tot een nieuw hoogtepunt van $16 miljard. Het is nog maar de vraag of en wanneer dat overtroffen zal worden.

Logo Large White xlm

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

De techniek

De Stellar-blockchain gebruikt geen mining-systeem zoals Bitcoin om transacties te verifiëren. Daar heeft het een overeenkomst met veel van de nieuwere projecten in de crypto-markt. Het consensus-mechanisme dat de Stellar-blockchain gebruikt is verder een verhaal apart. McCaleb bedacht een eigen protocol op basis van een zogenaamd ‘federated Byzantine agreement system’.

Hoe dat precies werkt is een lang en ingewikkeld verhaal, maar we kunnen stellen dat een Byzantine agreement system gebruikt maakt van een gelaagd systeem van stemmen. Er zijn, met andere woorden, meerdere rondes van consensus nodig om transacties te verwerken. Ondanks dat gelaagde systeem zijn transacties met XLM toch behoorlijk snel, en ook nog eens zo goed als gratis. Het feit dat het consensus-mechanisme ‘federated’ is, betekent min of meer dat er telkens groepjes stemmers worden samengevoegd om de consensus te berekenen. Op die manier kunnen er veel deelnemers meedoen aan het stemproces, maar kan er toch vrij snel een overeenstemming bereikt worden.

Het is in ieder geval goed om te weten dat het consensus-mechanisme van de Stellar-blockchain dus behoorlijk verschilt ten opzichte van Bitcoin, Ethereum en andere grote projecten. Daardoor is XLM een stuk sneller en goedkoper dan de meeste andere coins als het op transacties aankomt.

Wie is de bedenker van Stellar Lumens?

Jed McCaleb is de bedenker van Stellar. Het eerste wat je van hem moet weten is dat hij voor het lanceren van Stellar werkzaam was bij Ripple. McCaleb is een pientere man uit Californië, waar wel meer knappe koppen op het gebied van computer- en internettechnologie wonen. Hij mag tot de meeste interessante figuren in het crypto-wereldje gerekend worden, want nog voordat hij bij Ripple begon was hij al bekend als oprichter van een van de eerste crypto-exchanges genaamd Mt Gox. Die stortte – nadat McCaleb zijn aandelen had verkocht -overigens als een kaartenhuis in elkaar in 2014.

Jed McCaleb – Oprichter van Stellar Lumens

McCaleb had zichzelf toen al op de kaart gezet als eerste architect van het Ripple Protocol. Hij bedacht in 2011 het concept voor een systeem voor digitale valuta waar consensus veilig kon worden bereikt. Voor de uitwerking en zakelijke aspecten trok hij de bekende namen David Schwartz, Arthur Britto en Chris Larsen aan. Toch vond hij het in 2013 tijd om te vertrekken bij Ripple. Dat deed hij overigens met een flinke zak XRP, die hij de jaren daarna met miljoenen tegelijk verkocht waar mogelijk.

Jed McCaleb – Oprichter van Stellar Lumens

De USP van Stellar

Als je weet wat XRP goed kan, dan weet je eigenlijk ook wat XLM goed kan. Het is een crypto die vlot en goedkoop transacties kan afhandelen, en dat komt vooral van pas als er geld over internationale grenzen verstuurd moet worden. Tot voor kort maakten bedrijven als MoneyGram en Western Union gouden winsten in die markt, doordat ze het enige alternatief tegen het ernstig verouderde banken-netwerk waren. Met XLM hebben mensen een ander alternatief: zo lang ze internet en een mobiel apparaat hebben, kunnen ze in principe geld overmaken in XLM. Die transacties kunnen wereldwijd gebeuren, en kosten altijd precies 0.00001 XLM. Met de huidige koers is dat nog steeds… bijna niets.

McCaleb vertrok weliswaar bij Ripple kort na zijn lumineuze idee in 2011, maar toen hij Stellar begon bleef hij grotendeels bij hetzelfde concept. Niet alleen de beoogde markt is hetzelfde, maar ook het consensus-protocol dat we eerder kort bespraken heeft veel overeenkomsten met dat van Ripple. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn.

Stellar heeft al met een aantal grote bedrijven en organisaties samenwerkingen gesloten tijdens de afgelopen jaren. Zo was het onder andere betrokken bij een project van een Filipijnse start-up dat digitale betalingen wilde stimuleren. Eén project springt echter vooral in het oog voor wat betreft Stellar. In januari 2021 werd namelijk bekend gemaakt dat de regering van Oekraïne een deal had gesloten met het bedrijf om de digitale infrastructuur in het land te verbeteren. Meteen steeg de prijs van XLM flink – voor even was een XLM zelfs duurder dan een XRP. Dat is nu echter weer omgedraaid.

Wat is Stellar Lumens?

$ 0,00

 

Wat is Stellar Lumens? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

Waar kun je Stellar kopen?

XLM moet je kopen. Omdat er geen staking of mining aan te pas komt bij de consensus-processen van de Stellar-blockchain zit er niets anders op. Je kan bij vrijwel iedere respectabele exchange terecht om XLM aan te schaffen.

Wil je ze graag op een Nederlandse exchange aanschaffen en bewaren? Dan moet je bij Bitvavo zijn. Via de onderstaande knop maak je eenvoudig een account aan op de exchange en betaal je over de eerste €1000 aan transacties geen handelskosten.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk