ICT
Blockchain

Pakistan zet in op AI-opleiding: 1 miljoen IT-afgestudeerden gepland tegen 2027

Het beleidskader getuigt van de ambitieuze visie van Pakistan om AI te omarmen als een krachtig instrument voor publieke en nationale vooruitgang. Met vastberadenheid heeft het land 15 doelstellingen geformuleerd, gesteund door gedetailleerde tijdschema’s die reiken van 2023 tot 2028.

Pakistan’s AI-beleid voor technologische vooruitgang

In een opmerkelijke ommezwaai, slechts enkele dagen na het verkondigen dat cryptocurrency’s “nooit gelegaliseerd” zouden worden, heeft het Pakistaanse ministerie van IT & Telecom een gedurfd beleid ontwikkeld om de groei van kunstmatige intelligentie te bevorderen.

Met dit ambitieuze nationale AI-beleid streeft Pakistan ernaar een kenniseconomie te worden. Naast andere investeringen en initiatieven zal het land zich toeleggen op het verbeteren van het menselijk kapitaal door middel van bijscholing op het gebied van AI en verwante technologieën.

Pakistan toont een sterke vastberadenheid in het integreren van AI als middel ter bevordering van publieke en nationale vooruitgang, zoals blijkt uit het beleidskader. Met een reeks van 15 ambitieuze doelstellingen, verspreid over de periode van 2023 tot 2028, demonstreert het land zijn toewijding aan deze onderneming.

Om deze baanbrekende initiatieven kracht bij te zetten, streeft Pakistan naar de oprichting van een Nationaal AI-fonds, waarbij gebruik wordt gemaakt van de “onderbenutte middelen en fondsen” van het ministerie van IT & Telecom.

Een fragment van het nationale AI-beleidsvoorstel van Pakistan. Bron: Ministerie van IT & Telecom.

Er zijn verschillende manieren waarop kunstmatige intelligentie (AI) in Pakistan kan worden toegepast, zoals het voorspellen van het weer, het verbeteren van de logistiek in de landbouwsector en het vernieuwen van de gezondheidszorg. Deze zijn slechts enkele voorbeelden van de beoogde toepassingen.

Wat betreft het AI-beleid heeft de regering van Pakistan ervoor gekozen om een inclusieve aanpak te volgen. Ze hebben besloten om feedback van het publiek te verzamelen en staan open voor suggesties en meningen tot 16 juni.

De invloed van de FATF

De belangrijkste reden voor het verbod op cryptocurrency’s in Pakistan was het gevolg van de eisen van de Financial Action Task Force (FATF). Als gevolg van het verbod blijft Pakistan buiten de grijze lijst van de FATF.

De FATF heeft niet direct de macht om sancties op te leggen aan landen die zich niet aan de regels houden, maar kan waarschijnlijk wel invloed uitoefenen op het beleid van overheden en bedrijven wereldwijd.

Door te voldoen aan de eisen van de FATF vergroot Pakistan de kans op een financiële hulp van het Internationaal Monetair Fonds.

Blockchain nieuws

2024: Doorbraakjaar voor de tokenisatie van real-world assets (RWA)
MrBeast beschuldigd van betrokkenheid bij crypto schandaal van $10 miljoen
Tibia introduceert eigen cryptocurrency en stapt Web3 in: Wat betekent dit voor spelers?
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk