PostNL Logo
NFT

PostNL lanceert twee nieuwe cryptopostzegels

PostNL heeft vandaag twee nieuwe cryptozegels gelanceerd, volgend op het succes van de allereerste Nederlandse cryptozegel in 2022. Deze gloednieuwe zegels, genaamd ‘NL Crypto Stamp 2’ en ‘NL Crypto Stamp Safe,’ bevatten respectievelijk een opvallende leeuwenkop en een afbeelding van een gesloten kluisdeur. Ze zijn vanaf vandaag beschikbaar.

Samenwerking tussen diverse nationale postbedrijven

Dat deze nieuwe cryptozegels nu worden uitgegeven, is het resultaat van een samenwerking tussen de nationale postbedrijven van Nederland, Luxemburg en Oostenrijk. Elk postbedrijf brengt nu op hetzelfde moment zijn eigen cryptozegels uit, die gebaseerd zijn op hetzelfde ontwerpconcept, met hetzelfde symbool (de leeuw). Toch verschillen ze met verschillende grafische ontwerpen en land- en waardeaanduidingen.

Op dinsdag 10 oktober zal Bob van Ierland, de directeur Mail bij PostNL, een exemplaar van de cryptozegel met de opvallende leeuwenkop aanbieden aan de verzorgers van de leeuwen in ARTIS-Park, ter gelegenheid van de opening van hun nieuwe leeuwenverblijf.

De Blockchaintechnologie

De blockchaintechnologie is een computertechnologie die gedistribueerde databases gebruikt om de eigendom van digitale waardevolle zaken te beveiligen. Hieronder vallen onder andere cryptocurrency, crypto kunst en cryptozegels.

Deze digitale items staan bekend als NFT’s (oftewel Non-Fungible Tokens). De digitale versies van de Nederlandse cryptozegels kunnen ten alle tijden worden bekeken op een computer of smartphone en kunnen worden opgeslagen in een digitale verzameling of verkocht met behulp van een digitale wallet.

De NL Crypto Stamp 2 & Stamp Safe

Het ontwerp van ‘NL Crypto Stamp 2’ is gemaakt door Sandra Smulders van Vormgoed in Gouda, die ook verantwoordelijk was voor de ontwerpen van de Luxemburgse en Oostenrijkse versies van de cryptozegel. Het centrale element van haar ontwerp is de kop van een leeuw, die voor elk land in een andere richting kijkt. Het ontwerp maakt gebruik van veelhoeken (polygonen) als verwijzing naar de naam van de cryptocurrency (Polygon) die wordt gebruikt voor het bewaren en uitwisselen van de cryptozegels.

Elke ‘NL Crypto Stamp 2 – leeuw’ bevat op de achtergrond een deel van een kaart van Europa, waarop het desbetreffende land (Nederland, Luxemburg en Oostenrijk) blauw oplicht. Deze kaart toont landschappelijke kenmerken (water, bossen en bergen) met grafische lijnen in verschillende kleuren die specifiek zijn voor elk land. Een kleurverloop van blauw naar groen naar grijs siert de achtergrond, terwijl de leeuwenkop, de landen en de landschapslijnen glanzend oplichten dankzij een folielaag.

De ‘NL Crypto Stamp Safe’ introduceert een nieuwe digitale tweeling (NFT) achter elke kluisdeur, waarin een magisch symbool met een specifieke zeldzaamheid verborgen zit. Er zijn drie verschillende safe-postzegels, elk met een ander symbool: een fopspeen, een fles en een regenboog. Door deze symbolen te combineren met de digitale tweeling van de ‘NL Crypto Stamp 2 – leeuw,’ wordt het symbool getransformeerd in een nieuw motief (een nieuwe NFT). Dit proces staat bekend als “morphing” en is een eenmalige en onomkeerbare gebeurtenis.

Zolang de voorraad strekt

De nieuwe cryptozegels zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt, vanaf dinsdag 10 oktober om 10.00 uur, via de webshop en de onchainshop op crypto.post.com, tegen een prijs van €9,25 per stuk. De geldigheidstermijn van deze cryptozegels is onbepaald.

Voor meer informatie over cryptozegels en morphing, kun je terecht op NLcryptostamp.nl. Je hebt ook de mogelijkheid om de digitale tweeling van de nieuwe Nederlandse cryptozegels rechtstreeks via blockchain te kopen via de onchainshop op crypto.post.com met behulp van een browser en een cryptocurrency wallet.