Bitcoin

President Venezuela: ‘Overstap naar andere wereldreservemunt is onvermijdelijk’

Nicolas Maduro, de controversiële president van Venezuela, zegt dat het onvermijdelijk is dat de wereld overstapt van de Amerikaanse dollar naar een nieuwe wereldreservemunt. In zijn meest recente weekupdate deelt Maduro dat de Amerikaanse sancties de voornaamste reden zijn voor landen om de zoektocht naar een alternatief te beginnen.

Afrikaanse landen zetten daarin volgens Maduro de toon. Kijk daarvoor bijvoorbeeld naar Zimbabwe, dat recente zijn door goud gedekte digitale valuta lanceerde.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Alternatieven komen op

Dat er in Venezuela behoefte is aan een alternatief blijkt wel uit de prestaties van de eigen munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Die verloor in het afgelopen jaar namelijk al ruim 80 procent van zijn koerswaarde ten opzichte van de wereldreservemunt.

Wellicht is het een mogelijkheid voor Venezuela om zich aan te sluiten bij de BRICS-alliantie, waarvan men ook al zegt dat zij met een alternatief bezig zijn. Het enige minpunt is dat het Westen waarschijnlijk geen vertrouwen heeft in dat blok van landen, waardoor het lastig zal zijn om handel te drijven.

Voor de wereld zou polarisatie in die mate geen goede zaak zijn. In ieder geval zou dat voor de handel weinig bevorderend werken. De spanning is nu al om te snijden en dat zou met een alternatief voor de Amerikaanse dollar alleen maar erger worden.

Meer in balans

Maduro zelf zegt in zijn weekupdate op YouTube dat een alternatief voor de Amerikaanse dollar wellicht voor meer balans zorgt in de wereld. Dat zou voor veel landen en heel veel mensen op de wereld een goede zaak zijn. Op dit moment ligt het gros van het wereldvermogen immers in het Westen.

Wat dat betreft zou het helemaal niet verkeerd zijn als er een betere verdeling komt. Als een alternatief voor de Amerikaanse dollar daarvoor kan zorgen, dan zou dat een goede zaak zijn.

Bitcoin kan hier waarschijnlijk nog geen rol in spelen. Het lastige voor landen als Venezuela is dat je Bitcoin niet kunt bijdrukken en dat maakt het lastig om met de digitale munt te werken voor landen die eigenlijk altijd tekort komen.

Daarnaast speelt de volatiliteit natuurlijk een rol. Je kunt van mensen in dat soort landen niet verwachten dat ze alles op Bitcoin gooien. Daar is het risico simpelweg te groot voor.

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen