Regulatie

RBI waarschuwt voor de risico’s van particuliere crypto valuta’s.

De Indiase centrale bank, de Reserve Bank of India (RBI), heeft onlangs haar rapport over financiële stabiliteit vrijgegeven, waarin het zich uitsprak tegen particuliere crypto valuta.


Indiase centrale bank brengt rapport naar buiten

De centrale bank beweerde dat het een bedreiging vormt voor de consumenten bescherming, het witwassen van geld en de bestrijding van terrorismefinanciering. Bovendien hervatte de bank ook haar al lang bestaande argument tegen crypto met betrekking tot de lange termijn risico’s. Het gaat in dit opzicht om het beheer van de kapitaalstroom, financiële en macro-economische stabiliteit, monetaire beleidstransmissie en valutasubstitutie. Het rapport meldt het volgende:

“Particuliere crypto valuta’s vormen directe risico’s voor de consumentenbescherming en de bestrijding van het witwassen van geld en de bestrijding van de financiering van terrorisme. Ze zijn ook vatbaar voor fraude en extreme prijsvolatiliteit, gezien hun zeer speculatieve karakter. Zorgen op de langere termijn hebben betrekking op kapitaalbeheer, financiële en macro-economische stabiliteit, monetaire beleidstransmissie en valutasubstitutie.”


RBI over de risico’s van crypto

Het rapport benadrukte ook de bezorgdheid over de wereldwijde verspreiding van particuliere crypto valuta’s. Dit heeft geleid tot sensibilisering van regelgevers en regeringen voor de bijbehorende risico’s. RBI verwees naar de gegevens van de Financial Action Task Force (FATF). Deze organisatie bevestigt de stijging van crypto valuta’s met functies ter versterking van anonimiteit. De Centrale Bank beweerde dat deze toename van financiële anonimiteit schade kan toebrengen aan de economie van het land.

“Volgens de Financial Action Task Force (FATF)12 ziet het virtuele asset ecosysteem een stijging in anonieme crypto valuta’s (AEC’s), gedecentraliseerde platforms en exchanges, privacywallets en andere soorten producten. Daarnaast ziet het een toename van diensten die verminderde transparantie en grotere verduistering van financiële stromen mogelijk maken of toestaan.”

Het is niet de eerste keer dat de RBI zich heeft verdedigd tegen het gebruik van crypto. Eerder deze maand speculeerde de markt dat de RBI zou komen met een verbod op crypto in India. In de vergadering van de Centrale Raad van Bestuur van de Reserve Bank of India werd beweerd dat de RBI de zorgen over de financiële stabiliteit op de lange termijn presenteerde die crypto met zich meebrengen. Het werd echter nooit bevestigd of deze speculaties feiten waren. De intentie van de RBI voor crypto in India lijkt voor velen echter vrij duidelijk.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk