sbf
Regulatie

Rechter stuurt Sam Bankman-Fried linearecta naar de gevangenis

Sam Bankman-Fried, de voormalige CEO en oprichter van FTX, is door een federale rechter in de Verenigde Staten in de gevangenis gegooid. Oorspronkelijk zou Bankman-Fried zijn proces, dat voor oktober op de agenda staat, mogen afwachten in het huis van zijn ouders. Inmiddels heeft de rechter besloten dat dit ‘feestje’ voorbij is en dat Bankman-Fried al voor de definitieve uitspraak het gevang in moet.

De miljardenfraude van Bankman-Fried

Als je de crypto-industrie volgt, dan is het praktisch onmogelijk dat je het verhaal van Bankman-Fried gemist hebt. De voormalige CEO van FTX fraudeerde met zijn beursplatform voor miljarden dollars. In essentie gebruikte hij de tegoeden van zijn gebruikers voor riskante investeringen.

Klanten dachten dat hun Bitcoin veilig op het platform van FTX stonden, maar in werkelijkheid werd hun geld gebruikt om te gokken. Die miljardengok pakte verkeerd uit, waardoor FTX in financiële problemen kwam en de fraude van Bankman-Fried aan het licht kwam in november 2022.

De kans is meer dan aanwezig dat Bankman-Fried uiteindelijk voor de rest van zijn leven achter de tralies komt te zitten; zeker gezien de gigantische bedragen waar het voor FTX om ging. Ook voor zijn zakenpartners ziet het er momenteel niet rooskleurig uit.

Waarom gaat Bankman-Fried de bak in?

Oorspronkelijk zou Bankman-Fried, vanwege het betalen van een borgtocht van 250 miljoen dollar, voor zijn strafproces in het huis van zijn ouders mogen verblijven. Volgens de aanklagers zou hij daar echter misbruik maken van de situatie en proberen om het onderzoek naar zijn daden te beïnvloeden, onder andere door getuigen onder druk te zetten.

“De verdediging lijkt te proberen om getuigen te beïnvloeden en het recht op een eerlijk proces voor de overheid en het volk in diskrediet te brengen”, aldus de aanklagers.

Op basis daarvan stelden zij dat Bankman-Fried per direct het gevang in zou moeten, om aldaar zijn strafproces af te wachten. Daar heeft de rechter nu mee ingestemd.

Bankman-Fried zou geprobeerd hebben om persoonlijke schrijfsels van zijn compagnon Caroline Ellison aan de New York Times te overhandigen. De aanklager betoogde dat dit het proces zou beschadigen en daar was de rechter het mee eens.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen