Regulatie

Regering van Cuba zegt dat het crypto zal erkennen en reguleren

De regering van Cuba kondigde gisteren aan dat het cryptocurrencies zal reguleren en erkennen als betaalmiddel, zo meldde de Associated Press. Deze aankondiging werd naar buiten gebracht door de centrale bank van het land, genaamd de ‘Banco Central Cuba’. Deze bank vertelde dat het zal gaan bepalen hoe inwoners van Cuba Bitcoin en Ethereum mogen gaan gebruiken.


Cubaanse economie

De aankondiging komt op een moment dat veel inwoners tegen de regering van Cuba protesten. Vorige maand vonden er een aantal grote protesten plaats vanwege een gebrek aan voedsel en medicijnen. Daarnaast zit het land in een ernstige economische crisis. Deze werd niet alleen verergerd door COVID-19, maar ook door buitenlandse sancties.

Naast het gebrek aan basisbenodigdheden zoals voedsel en medicijnen, lijden de Cubanen ook onder de nasleep van het besluit van de regering om een einde te maken aan het dubbele valutasysteem. Hierdoor verliezen veel Cubanen geld omdat ze Cubaanse verwisselbare peso’s (CUC’s) inruilen voor de traditionele Cubaanse peso (CUP).

De Cubaanse regering heeft geen details gegeven over waarom cryptovaluta gereguleerd en erkend zullen worden in Cuba. Volgens de regering gaat het om om “het sociaaleconomisch belang”. Echter, het kan ook gezien worden als een stap die de overheid neemt om de valuta problemen van het land op te lossen en daarnaast meteen een middel te hebben om de sancties tegen te gaan.


In de voetsporen van El Salvador?

Eerder dit jaar zette El Salvador dus al de stap om Bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen. Hoewel Cuba niet expliciet heeft gezegd dat cryptocurrencies een wettig betaalmiddel zullen worden, is de aankondiging wel een teken dat cryptovaluta zal worden opgenomen in het dagelijks leven en de betalingsbehoeften van Cubanen.

De regering zei naar verluidt ook dat de staat zelf zou controleren hoe cryptocurrencies in het land opereren, en dat die operaties geen illegale activiteiten met zich mee zouden brengen.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk