garlinghouse
Ripple, Stablecoin

Ripple CEO waarschuwt: ‘Amerikaanse actie tegen Tether kan grote crypto-crisis teweegbrengen’

Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, heeft onlangs zijn bezorgdheid uitgesproken over de toenemende aandacht van de Amerikaanse overheid voor Tether, een belangrijke speler in de stablecoin-markt.

Garlinghouse vertelt dat het duidelijk is dat de VS achter Tether aanzit en dat het wel eens een groot probleem kan gaan veroorzaken voor de hele cryptowereld.

Gaat het een grote crypto crash veroorzaken?

Tether speelt een cruciale rol binnen de cryptosector, en volgens Garlinghouse zal de regulerende ingreep van de Securities and Exchange Commission grote gevolgen kunnen hebben.

Garlinghouse voorspelt ook een 100% kans op een ander groot incident in de cryptomarkt, vergelijkbaar met de ineenstorting van FTX. Hij besprak dit in een aflevering van de World Class podcast op 10 mei, zonder directe verwijzing naar de acties tegen Tether.

Ripple lanceert haar eigen stablecoin

Tegelijkertijd bereidt Ripple zich voor om later dit jaar een eigen dollar-gesteunde stablecoin te lanceren, om te concurreren met marktleiders zoals Tether USDT en USD Coin (USDC). Deze stablecoin zal worden ingezet op zowel het XRP Ledger als de Ethereum blockchain.

De CEO van Ripple ziet de introductie van een stablecoin als de volgende logische stap voor het bedrijf, met het oog op een groter marktaandeel in de snelgroeiende stablecoinmarkt, die naar verwachting zal uitgroeien tot meer dan $2,8 biljoen tegen 2028.

Vragen rond Tether’s reserves en rol in de financiering van terrorisme

In de afgelopen jaren is Tether veelvuldig bekritiseerd. Er rijzen veel vragen over of het bedrijf daadwerkelijk over voldoende onderpand beschikt om zijn digitale dollar te ondersteunen.

De speculaties over de reserves van Tether bereikten een hoogtepunt toen de Commodity Futures Trading Commission verklaarde dat het bedrijf zijn bezittingen aan klanten had “verkeerd voorgesteld”. Uit rechterlijke bevindingen bleek dat Tether gedurende “slechts 27,6% van de dagen” tussen medio 2016 en begin 2019 voldoende fiatgeld in kas had om de uitgegeven munten te dekken.

Als gevolg hiervan betaalde Tether een boete van 41 miljoen dollar. De afgelopen jaren is het bedrijf ook begonnen met het periodiek publiceren van audits door derde partijen over zijn reserves. Ondanks deze maatregelen blijven er twijfels bestaan over de reserves van het bedrijf, en zijn er ook zorgen ontstaan over de rol van USDT bij de financiering van terrorisme.

In oktober 2023 stuurden de Amerikaanse senator Cynthia Lummis en afgevaardigde French Hill een brief waarin ze het Ministerie van Justitie (DoJ) aanspoorden een onderzoek in te stellen naar Tether en Binance. Lummis vroeg het DoJ om “zorgvuldig te evalueren in hoeverre Binance en Tether materiële ondersteuning en middelen bieden die terrorisme ondersteunen”.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht XRP of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Stablecoin nieuws

Price Graph

Marktkapitalisatie van Stablecoins bereikt hoogste niveau sinds mei 2022

Marktkapitalisatie van Stablecoins bereikt hoogste niveau sinds mei 2022
Centrale Bank VAE verleent voorlopige goedkeuring voor AED Stablecoin: Belangrijke stap richting gereguleerde cryptovaluta
Tether wankelt door hype rondom Chinese aandelen
Meer nieuws

Meest gelezen

Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Blockstream haalt $210 miljoen op: Kan dit de schaalbaarheid van Bitcoin verbeteren?
Gevaarlijke voor Bitcoin: verkoopgolf van $500 miljoen in aantocht?
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk