Blockchain

Rocketfuel Blockchain klaagt mede-oprichter aan vanwege verlopen patenten

Rocketfuel Blockchain, een blockchain-betalingsbedrijf, heeft zijn mede-oprichter aangeklaagd. De reden hiervoor is een vermeende verkeerde octrooiaanvragen en oplichting van het bedrijf.


De aanklacht is ingediend

Het bedrijf heeft inmiddels al een aanklacht ingediend bij rechtbank in Californië. Hierin werd duidelijk dat het bedrijf zijn mede-oprichter en tevens voormalige penningmeester ‘Joseph Page’ niet heeft laten weten dat de patenten die hij had overgedragen verlopen waren. Naar verluidt heeft het bedrijf hierdoor een aanzienlijk geldbedrag misgelopen, waardoor het nu ten minste $5.1 miljoen eist als schadevergoeding.


Meerdere patenten

Naar verluidt had Page in maart van 2018 meerdere patenten overgedragen aan Rocketfuel Blockchain, waarbij hij tevens volledige afstand deed van zijn individuele rechten op deze patenten.

De patenten omvatten diverse onderdelen, zoals diverse betalingsprosessen en gebruikersinterfacesystemen specifiek voor cryptocurrencies. Het bedrijf maakte hier dan ook uitgebreid gebruik van.


Verlopen patenten

Rocketfuel werd in juni 2018 tot het leven geroepen, wat later is overgenomen door B4MC Gold Mines. Destijds zouden volgens Page de patenten nog worden onderzocht door het Patent & Trademark Office in de Verenigde Staten (VS). Diverse aandeelhouders, waaronder ook Page, verkochten vervolgens hun aandelen in het bedrijf, circa 5 miljoen aandelen, waarvoor zij circa $45 miljoen zouden hebben ontvangen.

Page nam zelf een jaar leter ontslag uit het bestuur, wat zijn banden met het bedrijf volledig zou laten verdwijnen. Toen hij zijn ontslag indiende, eiste hij dat Rocketfuel maar liefst €4 miljoen bijeen zou brengen om de patenten van hem over te nemen en om de technologie verder mee te ontwikkelen. Ook mocht het bedrijf hem €100.000 betalen en het intellectuele eigendom aan hem overdragen.

Volgens Rocketfuel waren de octrooiaanvragen waar het om ging echter verlopen. Hierdoor kon het bedrijf simpelweg geen nieuw leven blazen in de betreffende patenten. In zijn totaliteit zou het om 5 patenten gaan, waarvan 3 tussen 2014 en 2017 zouden zijn verlopen.


Onvoldoende kapitaal om technologie te gebruiken

Alhoewel Page toegaf dat de patenten in juni 2019 zou zijn verlopen, gaf hij ook aan dat het bedrijf onvoldoende kapitaal heeft kunnen aantrekken om de technologie te kunnen gebruiken.

Volgens het bedrijf zou Page echter geen aanvullende indieningskosten betaald en zou hij ook niet hebben gereageerd op andere PTO-verzoeken. Het gevolg was dat de patenten hierdoor verliepen.

Nu laat het bedrijf, dat als zij van tevoren wisten dat de patenten vrijwel onbruikbaar waren, de patenten nooit zou hebben overgenomen. Page zou in ruil voor zijn patenten nieuwe aandelen in het bedrijf hebben gevraagd, die een waarde van ruim $5 miljoen zouden hebben, terwijl hij wist dat de patenten geen meerwaarde voor het bedrijf zouden bieden. Dit bedrag wil het bedrijf nu dan ook terug. Momenteel is echter nog niet bekend wanneer de rechtszaak officieel wordt gestart. Dit duurt naar verwachting iets langer dan normaal, vanwege de vele vertragingen die de wereldwijde COVID-19-pandemie met zich meebrengt, zeker nu met de tweede golf.