Regulatie

Russische Centrale Bank wil de uitgifte van crypto’s verbieden

Na jaren van onzekerheid over de regulering van cryptocurrency, verandert Rusland zijn voorgestelde crypto wet opnieuw. De centrale bank van het land heeft een nieuwe verklaring over de kwestie afgelegd.


Verbod op cryptocurrency

Volgens een juridisch directeur van de Bank of Russia zal de belangrijkste, maar nog niet voltooide, crypto-wetgeving van het land de uitgifte en circulatie van cryptocurrencies verbieden.

Alexey Guznov is hoofd van de juridische afdeling van de Russische centrale bank. Hij onthulde het nieuws op 16 maart in een interview met het lokale persbureau Interfax.


Crypto vormt een “ongerechtvaardigd risico”

In eerste instantie stond in het oorspronkelijke wetsvoorstel dat handel in cryptocurrency zou worden toegestaan. Maar het gewijzigde document gaat blijkbaar bijna alles over crypto, behalve het bezit ervan, verbieden. Dit zegt Guznov.

De functionaris zei namelijk dat de aanstaande wet de uitgifte en verspreiding van cryptocurrency expliciet zal verbieden. Ook komen er sancties voor het overtreden van deze wet. Guznov stelde:

“Als je kijkt naar de werking van het financiële systeem en het consumentenbeschermingssysteem is legalisatie van cryptocurrencies een ongerechtvaardigd risico. Als zodanig verbiedt het wetsvoorstel expliciet de circulatie van cryptocurrency. Hierdoor wordt wettelijke aansprakelijkheid ingevoerd voor het overtreden van deze regels.”


Bitcoin transacties onwaarschijnlijk te reguleren

Guznov gaf verder weinig duidelijkheid over de aanstaande wet. Op de vraag of de Bank of Russia inwoners wil verbieden crypto om te zetten in fiat-valuta, gaf Guznov geen direct antwoord.

In plaats daarvan herhaalde de directeur zijn standpunt dat de centrale bank zich verzet tegen instellingen die cryptocurrencies uitgeven. Hij voegde eraan toe dat de bank niet in staat zou zijn om bepaalde limieten op te leggen aan Bitcoin transacties:

“Iemand die bijvoorbeeld Bitcoins bezit, kan een transactie voltooien in een rechtsgebied dat dit niet verbiedt. Het is onwaarschijnlijk dat we dat kunnen reguleren.”


Russische cryptowet voor het eerst geïntroduceerd in januari 2018

De laatste opmerkingen komen na jaren van onzekerheid en meerdere vertragingen bij het verschaffen van duidelijkheid. President Vladimir Poetin heeft tweemaal de aanneming van het wetsvoorstel ‘On Digital Financial Assets’ bevolen. Toch is de wetgeving tot op heden nog niet afgerond.

Bovendien probeerde het Russische ministerie van Financiën cryptocurrencies in het land juist te legaliseren. Maar de centrale bank was ertegen en heeft het verbod er blijkbaar toch door gekregen.

In februari 2020 heeft de Bank of Russia een hele reeks regels opgesteld voor verdachte transacties. Hierbij was elke cryptogerelateerde transactie geclassificeerd als een potentieel witwasrisico.

De centrale bank verbiedt dus lokale entiteiten hun eigen digitale activa uit te geven. Echter heeft zij wel overwogen om haar eigen digitale valuta uit te geven. In december 2019 zei het hoofd van de bank, Elvira Nabiullina, dat de instelling de mogelijkheid aan het onderzoeken was om een digitale roebel uit te geven.