Rusland Vlag
Bitcoin

Russische ministerie van energie wil Bitcoin mining legaliseren

Het lijkt erop dat Rusland steeds meer interesse heeft om Bitcoin en met name Bitcoin mining te omarmen als een industrie die het land veel kan bieden. Rusland is van nature een gigant op het gebied van energie en wat dat betreft zou het natuurlijk een gouden combinatie zijn. Vooralsnog is Bitcoin mining echter verboden in Rusland, waardoor het ministerie van energie nu zijn best doet om daar verandering in te brengen.

Het ministerie probeert de wetgevers in het land nu te pushen om haast te maken met de nieuwe wetgeving die mining legaal maakt in het land.

Steun voor Bitcoin mining

Pavel Snikkars, de vice-minister van energie, zegt dat het ministerie de legalisatie van Bitcoin mining “steunt” en dat hij “verwacht” dat de wetgevers de “introductie van belastingwetten voor miners” zal goedkeuren.

“We willen dat Bitcoin miners worden erkend als een categorie van energie-verbruikers. We hopen dat de belasting ook wordt geïntroduceerd voor dit type gebruiker. Het is belangrijk voor ons om Bitcoin miners te kunnen identificeren”, aldus Snikkars.

pavel snikkars
Pavel Snikkars in gesprek met Tass. Bron: Tass

Als gevolg van de sancties van het Westen die Rusland na de start van de oorlog in Oekraïne moest verwerken, lijkt het nu op zoek te zijn naar alternatieve manieren om hun natuurlijke energiebronnen in kapitaal om te zetten. De decentrale aard van Bitcoin, die het tot een oncontroleerbare valuta maakt voor het Westen, is dan natuurlijk extra interessant.

Hotspots in Rusland

Door de jaren heen zijn er in Rusland een aantal hotspots ontstaan voor het minen van Bitcoin. Al kunnen we niet echt van hotspots spreken, omdat Irkutsk Oblast in Siberië ligt en het daar doorgaans ijskoud is. Dat maakt het echter wel makkelijk om in dat gebied Bitcoin te minen, omdat het koelen van de miners niet veel energie kost.

De autoriteiten in Irkutsk zijn echter niet enorm blij met de komst van de miners, omdat ze behoorlijk drukken op het lokale energienet. Ondanks dat hebben ze Bitcoin mining tot op zekere hoogte wel toegelaten in het gebied.

Het grote probleem op dit moment is dat Bitcoin mining in Rusland niet wordt erkend als industrie. Dat betekent dat miners niet kunnen werken met de goedkopere energietarieven die voor de industrie gelden. Dat zou het werk daar een stuk rendabeler maken, waardoor het ministerie van energie nu probeert te pushen om die verandering in de wetgeving door te voeren.

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen