Bitcoin (BTC) el salvador
Bitcoin

Salvadoraanse bank weigert vertrouwelijke informatie over Bitcoin-aankopen te delen

BANDESAL, de ontwikkelingsbank van El Salvador, weigert informatie te verstrekken over de controversiële Bitcoin-aankopen van de overheid. In een late tweet in het weekend onthult El Salvador’s Anti-Corruptie Juridisch Advies Centrum (ACJAC), dat burgers steunt in hun strijd tegen corruptie, een document van BANDESAL. Hierin staat dat zij geen vertrouwelijke informatie op straat mogen gooien.

BANDESAL beheert de Bitcoin

BANDESAL heeft de leiding over de Bitcoin-fondsen van El Salvador, het land dat in 2021 het eerste land ter wereld werd dat Bitcoin omdoopte tot wettig betaalmiddel. De AJCAC bekritiseert BANDESAL hevig voor de beslissing om de documenten niet vrij te geven. “Deze vertrouwelijkheid beperkt de mogelijkheden voor de bevolking om toegang en informatie te krijgen tot de handelingen en operaties met publiek geld van BANDESAL”, zo valt er in het twitterbericht te lezen.

Een vertegenwoordiger van de Salvadoraanse overheid weigert vooralsnog op de kwestie te reageren. Al moeten we dit op voorhand ook niet groter maken dan het is. In Nederland komt het vaak genoeg voor dat bepaalde documenten vertrouwelijk zijn en dat de overheid die niet graag vrijgeeft. Denk bijvoorbeeld aan het recente verzoek van Pieter Omtzicht om de contracten inzake de verkoop van het Groningse gas vrij te geven.

El Salvador en Bitcoin

Bitcoin is in El Salvador niet alleen wettig betaalmiddel. De overheid investeert ook actief in Bitcoin, verplicht bedrijven in principe om de munt te accepteren en daarnaast heeft de overheid een wallet ontworpen waarin voor alle burgers 30 dollar aan Bitcoin zat. Verder staan er door het hele land Bitcoin ATMs en kunnen backpackers met hun Bitcoin terecht bij de vele surfspots die het land rijk is.

President Nayib Bukele schijnt ook veel Bitcoin te kopen via zijn telefoon. Sterker nog, de enige informatie die we krijgen over de Bitcoin-aankopen van El Salvador, komen op deze manier binnen. Bukele doet een aankoop en kondigt deze vervolgens aan op zijn eigen Twitter. Overigens is het nu al een tijdje stil rondom Bukele en Bitcoin. De laatste aankoop lijkt van 1 juli 2022 dateren, destijds stond de koers op 19.000 dollar.

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen