sam-bankman-fried
Exchange

Sam Bankman-Fried in het oog van de storm met twee strafrechtelijke procedures

Een opmerkelijke ontwikkeling heeft zich voorgedaan in de zaak tegen Sam Bankman-Fried, mede-oprichter van FTX, waarbij een arrondissementsrechter heeft bevolen dat de aanklachten van het Ministerie van Justitie tegen hem, die werden toegevoegd na zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, in een apart proces behandeld moeten worden.

Bankman-Fried geconfronteerd met gesplitste rechtszaken

De strafrechtelijke aanklachten tegen Bankman-Fried zijn nu opgesplitst, waardoor de voormalige CEO geconfronteerd wordt met twee afzonderlijke rechtszaken met betrekking tot het vermeende wanbeleid van de cryptobeurs.

In totaal worden er maar liefst 13 aanklachten van fraude, samenzwering en omkoping tegen Bankman-Fried ingediend. Het gezamenlijke proces voor al deze aanklachten stond gepland om op 2 oktober van start te gaan.

Echter, vijf van deze aanklachten zullen nu worden opgesplitst en behandeld worden in een tweede proces op 11 maart 2024, zoals bevolen door rechter Lewis Kaplan van de United States District Court in zijn uitspraak van 15 juni.

sam bankman fried aanklacht

Bankman-Fried berecht voor extra aanklachten na uitlevering

In december 2022 werd Bankman-Fried uitgeleverd aan de Verenigde Staten vanwege acht aanklachten. Later, in februari en maart 2023, werden er nog eens vijf aanklachten aan zijn zaak toegevoegd.

De aanklagers van het Amerikaanse Ministerie van Justitie verzochten de Bahamaanse autoriteiten om Bankman-Fried te kunnen berechten voor de vijf extra aanklachten die na zijn uitlevering waren toegevoegd. Hierdoor ontstond de beslissing om de aanklachten op te splitsen.

De advocaten van Bankman-Fried, mede-oprichter van FTX, hebben geprobeerd deze nieuwe aanklachten te laten verwerpen. Ze baseerden hun verzoek op het argument dat hij niet berecht zou kunnen worden voor aanklachten die na zijn uitlevering zijn ingediend.

Op 14 juni verklaarden de advocaten van het Ministerie van Justitie dat ze Bankman-Fried zouden berechten op basis van de oorspronkelijke acht aanklachten. Ze benadrukten dat het langdurige proces vertraging zou oplopen als de rechtbank moest wachten op goedkeuring van een motie die Bankman-Fried in de Bahama’s had ingediend.

Het nieuwe proces, dat in maart zal plaatsvinden, zal zich specifiek richten op aanklachten zoals samenzwering tot omkoping, samenzwering tot het runnen van een niet-vergund geldtransportbedrijf, samenzwering tot bankfraude, evenals derivaten- en effectenfraude.

Naast deze aanklachten zijn er nog andere beschuldigingen, waaronder verschillende vormen van draadfraude, derivaten- en effectenfraude, samenzweringen die vermoedelijk hebben plaatsgevonden bij FTX en Alameda Research, en aanklachten van het witwassen van geld.

Exchange nieuws

ABN Amro koopt beleggingsplatform BUX en stopt met de crypto handel
Deze grote Crypto-beurs geeft zojuist Ripple (XRP) aan haar aanbod toegevoegd
Crypto-investeerders trekken massaal hun activa terug na exploit bij HTX-crypto-exchange
Meer nieuws

Meest gelezen