sam-bankman-fried
Regulatie

Sam Bankman-Fried ontving een lening van $1 miljard van Alameda

De voormalig CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, en twee andere topmanagers bij de ingestorte cryptobeurs ontvingen enorme leningen van dochterbedrijf Alameda Research, zo blijkt uit documenten van de faillissementsaanvraag.

Alameda’s vorderingen omvatten 4,1 miljard dollar aan gecombineerde leningen aan “verbonden partijen”, zo blijkt uit een voetnoot in een document ingediend door John J. Ray III, die tijdens de procedure was aangesteld om toezicht te houden op FTX als CEO.

Van die leningen ging $1 miljard naar Sam Bankman-Fried, $2,3 miljard naar Paper Bird Inc., een entiteit die grotendeels in handen is van Bankman-Fried, $543 miljoen naar Nishad Singh, topmanager bij FTX, en $55 miljoen naar Ryan Salame, afdelingshoofd van FTX Digital Markets.

Een enorme rotzooi

De geldstroom tussen het enorme web van FTX-gerelateerde bedrijven vormt de kern van de vraag of de beurs geld van klanten heeft verduisterd. Uit de aanvraag komt een beeld naar voren van een bedrijf met dramatische documentatie, betalingsverzoeken die goedgekeurd werden door emoji’s en FTX-fondsen die worden gebruikt om huizen en andere persoonlijke spullen voor werknemers en adviseurs te kopen.

In een verklaring zei Ray, die aan grote faillissementszaken heeft gewerkt, dat hij nog nooit zo’n rotzooi heeft gezien.

“Nooit in mijn carrière heb ik zo’n volledig falen van bedrijfscontroles en zo’n volledige afwezigheid van betrouwbare financiële informatie gezien als hier. Van gecompromitteerde systeemintegriteit en gebrekkig regelgevend toezicht in het buitenland tot de concentratie van controle in de handen van een zeer kleine groep onervaren, onervaren en potentieel gecompromitteerde individuen, deze situatie is ongekend.”

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen