View of a large Tornado
Regulatie

Sancties op Tornado Cash-mixer geüpdatet

Het Ministerie van Financiën uit de Verenigde Staten heeft zijn sancties tegen de Tornado Cash-mixer bijgewerkt.

Verbod op gebruik Tornado Cash

Eerder werd het gebruik van de crypto-mixer al verboden voor Amerikaanse burgers, omdat ook criminelen waaronder Noord-Koreaanse hackers gebruik maken van de crypto-mixer om zwart geld wit te wassen.

Het Amerikaanse Ministerie van Financiën heeft wederom zijn rol bij het mogelijk maken van kwaadaardige cyberactiviteiten benadrukt. Ook worden diverse punten verduidelijkt in de update. Eerder was een groot deel van de crypto-community in de war over de autoriteiten die zich richtten op de ontwikkelaars achter de code. Nu wordt hier meer duidelijkheid over geboden. Zo wordt vermeldt dat “de individuele oprichters, ontwikkelaars, leden van de DAO of gebruikers of andere personen die op dit moment betrokken zijn bij het ondersteunen van Tornado Cash niet zijn aangewezen” door het Amerikaanse Ministerie.

Wat is Tornado Cash eigenlijk?

Met Tornado Cash kan iedereen die dat wil anoniem Ethereum verzenden en ontvangen. De mixer verbetert in feite de transactieprivacy. Dit doet de crypto-mixer door de schakel in de keten tussen ontvanger- en bestemmingsadressen te verbreken. Iedere keer wanneer er een tegoed opgenomen wordt op een nieuw crypto-adres, is er geen manier om de opname te koppelen aan het depot, waardoor de privacy van het tegoed wordt gegarandeerd.

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Financiën zou er sinds de oprichting van Tornado Cash in 2019 inmiddels al meer dan $7 miljard aan ‘vuil’ digitaal geld doorheen zijn gegaan. Onder andere de bekende Lazarus Group zou actief gebruik maken van de mixer.

Elliptic, een blockchain-databedrijf, gaf echter aan dat van de $7.6 miljard die door Tornado Cash gegaan is, ‘slechts’ $1.5 miljard afkomstig was van illegale activiteiten.

Sancties vallen niet goed in crypto-community

De sancties op de mixer valt niet goed in de crypto-community. Binnen deze community is privacy regelmatig een belangrijk onderwerp. Onder andere Coinbase, de populaire Amerikaanse crypto-exchange, financiert een rechtszaak tegen het Ministerie van Financiën om deze sancties.

Volgens de crypto-exchange bestraft het verbod mensen die niets verkeerd hebben gedaan en ertoe leidt dat mensen minder privacy en veiligheid hebben. Ze vragen dan ook dat de sancties terug worden gedraaid. Of dit ook gebeurt is echter nog afwachten.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen