Bitcoin

Satoshi’s Bitcoin White Paper vandaag 11 jaar online

Vandaag, 31 oktober, is het elf jaar geleden dat het Bitcoin white paper werd gepubliceerd. Het pseudoniem Satoshi Nakamoto is nog altijd niet ontmaskerd, en dus blijft het gissen wie de uitvinder van het revolutionaire netwerk is. Hoewel Satoshi nog altijd een mysterie is, is Bitcoin inmiddels wereldwijd bekend en gewild.


Een revolutionair document

Het white paper werd op 31 oktober 2008 gepubliceerd met de titel “Bitcoin: A peer-to-peer Electronic Cash System”. De auteur Satoshi Nakamoto beschrijft een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk dat digitale transacties kan voltooien zonder tussenkomst van een bank of andere controlerende instantie. Daarnaast voorkomt het netwerk dubbele uitgaven door de manier waarop transacties worden gecontroleerd.

Het systeem is cryptografisch beveiligd met een zogenaamd Proof-of-Work-algoritme. In dit systeem worden Bitcoins (BTC) ‘gemined’ door individuen die hiervoor een beloning ontvangen. Vervolgens worden de nieuw geminede Bitcoins geverifieerd door andere nodes op het gedecentraliseerde netwerk. De controle gebeurt dus door andere gebruikers, en niet door een aparte controle-instantie. Hiermee is de gehele opzet van het Bitcoin-netwerk volkomen anders dan het huidige financiële systeem.

In de huidige indeling hebben banken de macht om transacties te controleren, weigeren of terugdraaien. Ook kunnen zij bijvoorbeeld beslag leggen op iemands vermogen als diegene wordt verdacht van criminele activiteiten. Met het BTC-netwerk is dit onmogelijk, omdat niemand binnen het netwerk deze macht heeft. Dit is het aspect dat veel Bitcoin-houders aanspreekt: de bank of overheid heeft geen manier meer om aan iemands privé-geld te komen. Dit is een van de redenen dat financiële instituties kritisch kijken naar het toenemende gebruik van Bitcoin (en andere crypto’s).


Van minder dan een cent naar $9300

Elf jaar na de publicatie is Bitcoin een bekend fenomeen dat nog voortdurend in ontwikkeling is. Bovendien was het ook de inspiratie voor alle andere blockchain-projecten die na 2008 werden ontwikkeld. Het daarom te stellen dat Bitcoin heeft geleid tot een hele nieuwe industrie met geweldige potentie voor de toekomst.

Ondere andere de hash rate van BTC blijft constant stijgen en records breken. Vorige week bereikte de totale hash rate een nieuwe recordhoogte. Dit wil zeggen dat er meer computerkracht dan ooit wordt geïnvesteerd in het bevestigen van transacties op de blockchain. Hierdoor is het netwerk beter beveiligd en kunnen transacties sneller worden geverifieerd. Newsbit schreef onlangs al dat de hoge hash rates eveneens een teken zijn van bullish sentiment onder miners.

Tegenover de huidige koers van rond de $9300 was de allereerste Bitcoin-marktwaarde bijna onvoorstelbaar laag. Op het inmiddels opgeheven platform bitcoinmarket.com werd voor het eerst een Bitcoin verhandeld voor een prijs van $0,003. Dit was de koerswaarde van een Bitcoin halverwege maart 2010. Nog geen tien jaar later is de prijs dus ruim 3 miljoen (!) keer hoger, en volgens veel analisten is er reden om te geloven dat het einde nog niet bereikt is.


Mijlpalen voor BTC-netwerk

Sinds het allereerste block werd gemined hebben miners gezamenlijk bijna $15 miljard binnengehaald aan inkomsten. Het grootste deel hiervan bestaat uit beloningen voor het valideren van nieuwe blocks.
Daarnaast werd deze week de grens van $1 miljard in transactiekosten bereikt op het BTC-netwerk.

Deze maand werd overigens de 18 miljoenste Bitcoin gemined. Hiermee zijn er nog maar drie miljoen te gaan voordat alle beschikbare Bitcoins op de markt zijn. Nog altijd is, zoals gezegd, niet bekend wie de bedenker van het netwerk is. Het pseudoniem Satoshi Nakamoto is nog altijd niet ontmaskerd, ondanks langdurige en verwoede pogingen van velen binnen de crypto-wereld. Bitcoin SV-oprichter Craig Wright beweerde onlangs nog dat hij Satoshi is, maar deze beweringen worden ernstig in twijfel getrokken.


Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk