man gevangenis
Exchange

SBF weigert borgtocht en zal uitlevering uit de Bahama’s bestrijden

Een rechter heeft besloten om Sam Bankman-Fried (SBF) in hechtenis te houden terwijl zijn juridische team vecht om hem uit de Verenigde Staten (VS) te houden.

Uitlevering aan de Verenigde Staten

Een rechter in de Bahama’s heeft het verzoek van de oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, om op borgtocht vrij te komen afgewezen. De beslissing kwam uren nadat SBF de Bahamaanse rechtbanken had geïnformeerd dat hij van plan was om elk uitleveringsbevel aan de VS aan te vechten.

De hoofdmagistraat van de Bahama’s is JoyAnn Ferguson-Pratt. Ferguson-Pratt wees dinsdag de petitie van Bankman-Fried, om vrij te komen op borgtocht, af. Het gaat hier om een bedrag van $250.000. Daarentegen gaf hij de opdracht om SBF naar het departement van correcties van het land te sturen.

Ryan Pinder, de procureur-generaal en minister van juridische zaken van de Bahama’s, zei maandag in een verklaring dat zijn kantoor op de hoogte was gebracht dat de VS waarschijnlijk om zijn uitlevering zal vragen.

De VS en de Bahama’s hebben sinds 1994 een uitleveringsverdrag. Hierdoor kunnen beide landen verdachten uitleveren voor aanklachten die in beide landen als misdaden worden beschouwd. Dit zijn misdaden waar gevangenisstraffen van een jaar of langer op staan. Het proces is meestal administratief, zonder vereiste of mogelijkheid om schuld of onschuld aan te voeren.

Bankman-Fried heeft een uitleveringshoorzitting gepland voor 8 februari 2023.

Mogelijk een aanzienlijke gevangenisstraf

Bankman-Fried werd maandag gearresteerd door de Bahamaanse politie op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. In de Verenigde Staten wordt SBF momenteel geconfronteerd met federale strafrechtelijke aanklachten van het ministerie van Justitie. SBF wordt onder andere verdacht van samenzwering, om fraude met klanten en kredietverstrekkers te plegen, witwassen van geld en samenzwering om de Verenigde Staten op te lichten.

De Securities & Exchange Commission (SEC) bracht kort daarna een officiële aanklacht uit. Hierin stond dat Bankman-Fried een plan had georkestreerd om aandelenbeleggers in FTX op te lichten. Het bureau zei dat het onderzoek met betrekking tot het vermeende wangedrag nog loopt.

In een interview met journaliste Tiffany Fong vorige maand zei SBF dat hij had gedoneerd aan zowel Democratische als Republikeinse kandidaten. De GOP-donaties, zei hij, werden ondersteund door zwart geld om aandacht van de media te vermijden. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie, zei het volgende:

SBF en zijn mede-samenzweerders hebben voorafgaand aan de verkiezingen van 2022 miljoenen dollars aan politieke bijdragen betaald. Deze bedragen werden gefinancierd door Alameda Research. Echter zorgde SBF ervoor dat de bijdragen werden gerapporteerd in naam van mede-samenzweerders, niet in zijn naam.

In de aanklacht zei het Amerikaanse ministerie van Justitie dat op alle aanklachten tegen SBF maximaal 20 jaar gevangenisstraf staat. Volgens aanklagers betekent dit dat SBF in totaal een maximumstraf van 115 jaar kan krijgen. Mits hij op alle punten schuldig wordt bevonden.