SEC
Regulatie

SEC official: “Wees heel voorzichtig met Proof-of-Reserves”

Paul Munter, de hoofdaccountant van de Securities and Exchange Commission (SEC), is niet heel enthousiast over de Proof-of-Reserves revolutie bij crypto exchanges. Als gevolg van het omvallen van FTX proberen veel beursplatformen hun klanten gerust te stellen met een bewijs van hun reserves. Volgens Munter is dat allemaal echter een stuk minder veilig dan de meeste mensen denken.

Investeerders waarschuwen

In een interview met The Wall Street Journal legt Munter uit waarom hij niet overtuigd is van Proof-of-Reserves. “We waarschuwen investeerders om heel voorzichtig te zijn met sommige claims die crypto-bedrijven op dit moment maken. Investeerders moeten niet teveel vertrouwen putten uit het simpele feit dat een bedrijf zegt dat ze een Proof-of-Reserves hebben gekregen van een accountantskantoor. Verder kun je uit deze documenten niet opmaken of een bedrijf voldoende assets heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen”, aldus Munter.

Meerdere grote beurzen zijn op dit moment begonnen met Proof-of-Reserves, maar dat zegt volgens Munter dus niet zoveel over de financiële gezondheid van deze partijen. Munter sprak recent ook bij de Association of International Certified Professional Accountants Conference in Washington op 12 december. Hier was hij volgens sommige aanwezigen gefrustreerd over de continue evolutie van de structuur van crypto-bedrijven.

Munter is niet de enige

Overigens is Munter niet de enige met zware kritiek op de industrie. Ook John Reed Stark, een voormalig medewerker van de SEC, zegt dat het rapport van Binance voor hem één grote rode vlag was. Binance publiceerde niet lang geleden een Proof-of-Reserves, maar volgens Stark miste hier nog het een en ander aan. De conclusie die Stark trekt is dat Binance wat zaken probeert te achterhouden, waardoor hij het zaakje niet vertrouwd. 

Opvallend is dat Mazars Veritas, een partij die onder andere de Proof-of-Reserves van Binance van deze maand verzorgde, inmiddels aangekondigd heeft te stoppen met crypto-bedrijven. Zij willen zich niet meer aan deze bedrijven binden, onder meer omdat ze de rapporten gebruiken om dingen te claimen die helemaal niet waar zijn. Binance presenteerde het rapport van Mazars Veritas als een volledige controle van de boeken, terwijl dat niet het geval was.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen