Amerika, Capitool
Regulatie

Scepticisme over crypto neemt toe in de top van de Verenigde Staten

Het is nog maar 10 maanden geleden dat Sam Bankman-Fried voor het Amerikaanse Senaat verscheen om zijn FTX te promoten. Volgens de gevallen CEO was de technologie achter FTX in staat om het traditionele financiële systeem drastisch te verbeteren.

Het einde van banken

De software van het FTX-platform zou volgens Bankman-Fried in staat zijn om verschillende processen van banken over te nemen. Als voorbeeld noemde de fraudeur de automatische liquidatie van handelsposities van klanten, zodra deze negatief worden. Een ander voordeel is dat het onderpand voor de posities “op het platform zelf” geplaatst moet worden, zodat FTX altijd toegang heeft tot de assets.

Wat hij destijds niet zei, is dat Alameda Research bijzondere privileges had op het platform en geen onderpand nodig had om bepaalde acties te verrichten. Ook is nu bekend dat Alameda Research het onderpand van de klanten zelfs gebruikte om zelf handelingen te verrichten. Uiteindelijk veroorzaakte dat de miljardenstrop voor FTX en Alameda Research.

De hoorzitting van deze week had echter een totaal andere toon. “Het is duidelijk dat de problemen van FTX vooral ontstonden vanwege de unieke capaciteit van crypto om uit het niets assets te creëren”, aldus Hilary J. Allen, een professor in het recht aan de universiteit van Washington.

De kritiek is groot

Uiteindelijk is het omvallen van FTX natuurlijk het resultaat van fraude en dat heeft in principe helemaal niets met Bitcoin of andere crypto te maken. Het maakt vooral duidelijk dat er voor beurzen strakke regels nodig zijn om dit in de toekomst te voorkomen. In principe kan een traditioneel aandelenplatform er ook voor kiezen om de aandelen van zijn klanten te vergokken, maar dat doen ze niet vanwege de consequenties die daar aanhangen.

Sam Bankman-Fried en zijn clubje van fraudeurs had daar maling aan en dachten vooral heel slim te zijn. Veel slimmer dan de rest van de markt, wat meestal niet het geval is en ook nu niet het geval bleek te zijn. “Je kunt geen ‘trustless’ geld creëren, net als dat het niet mogelijk is op een overheid zonder overheid te creëren of een religie zonder religie. De woorden die hierbij passen zijn anarchie en cult”, aldus Ben McKenzie, een acteur die momenteel een boek schrijft over crypto.

De tijdelijke CEO van FTX, John Ray, is duidelijk over wat er misging bij het beursplatform. “De ineenstorting van de FTX-groep lijkt voort te komen uit de absolute concentratie van macht in handen van een hele kleine groep van onervaren en niet-verfijnde individuen”, aldus Ray.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen