Regulatie

Tadzjiekse overheid zet blockchain-firma’s in voor e-overheidsinfrastructuur

Emomali Rahmon, de president van Tadzjikistan, heeft laten weten dat hij de blockchain-technologie wil inzetten in de voortdurende modernisering van zijn regering.


Samenwerking met Fantom Foundation

Dit wil de Tadzjiekse overheid doen door middel van een samenwerking met het slimme contractplatform genaamd Fantom. De samenwerking zal er op zijn beurt vo or zorgen dat het ministerie van Industrie van Nieuwe Technologieën en de Fantom Foundation een reeks blockchain oplossingen zal uitrollen over de landelijke IT-infrastructuur.

Het onderzoeken, ontwikkelen en implementeren van verschillende op de blockchain-gebaseerde oplossingen voor het delen van gegevens, transparantie en automatisering valt allemaal onder de nieuwe samenwerking.

Allereerst zal er een onderzoeks- & ontwikkelingscentrum worden opgezet waar lokale ontwikkelaars kunnen worden getraind in het ontwikkelen van blockchain-systemen. Ook zal er door Fantom gekeken worden welke datastromen kan worden gestroomlijnd. Hiernaast zal Fantom naar verluidt ook gaan kijken naar de potentiële waarde van de uitgifte van een digitale valuta door de centrale bank van het land. Alhoewel het land hier nu nog geen uitspraken over heeft gedaan, kan hier wellicht verandering in komen.


Moderniseringsprogramma sinds 1994

Rahmon is sinds 1994 de president van de Republiek Tadzjikistan. Sindsdien heeft hij het moderniseringsprogramma opgezet. In 2019 is vervolgens besloten om de breedbandtoegang in het land te verbreden, het aantal technologische trainingsprogramma’s uit te breiden en om speciale agentschappen op te richten die toezichthouden op de digitalisering van de nationale IT-infrastructuur. Het inzetten van de blockchain-technologie komt in dit geval door het laatst benoemde. De directeur van Fantom in Zuid-Azië, Jawid Sikandar, zei het volgende over het inzetten van de blockchain-technologie bij de overheid:

“Na het succes van ons in Afghanistan en Pakistan, onderstreept de overeenkomst om in Tadzjikistan te gaan werken echt de manier waarop Fantom’s oplossingen beantwoorden aan de dringende behoeften van groeiende economieën. Het is enorm verheugend te weten dat we een rol kunnen spelen bij het helpen van deze landen om hun ontwikkelingsmijlpalen te bereiken.”

De blockchain-technologie van Fantom lijkt erg veel op de traditionele blockchain-technologie, maar er zit één groot verschil in. Echter maakt de technologie van Fantom de asynchrone bevestiging van transacties mogelijk, waardoor netwerkdeelnemers geen enkele wachtrij voor blokruimtehoeven te vormen, zoals dat wel het geval is bij een typische blockchain. Onder andere Hedera Hashgraph, IOTA en Nano maken inmiddels gebruik van deze technologie van Fantom.