Blockchain

Telegram geforceerd te stoppen met TON-project

Telegram heeft zijn TON-blockchain-project van de Amerikaanse ‘Securities and Exchange Commission’, ofwel SEC, moeten stoppen. Hierdoor is het TON-project officieel tot een definitief einde moeten komen.


Betrokkenheid Telegram bij TON is over

Dit werd duidelijk nadat Pavel Durov, oprichter van Telegram, dit in een bericht in het officiële Telegram-kanaal deelde. Zo schreef hij:
“Ik schrijf dit bericht om aan te kondigen dat de actieve betrokkenheid van Telegram bij TON officieel over is.” Volgens Durov heeft een Amerikaanse rechtbank dit project tot een stop gezet. Als voorbeeld kwam de Amerikaanse rechter met het volgende:

“Stel, veel personen investeren in een goudmijn, omdat zij op zoek zijn naar winst. Het goud wat de goudmijn opleverde, willen ze hierdoor niet voor zichzelf, maar juist voor een ander. Daarom mag je ze het goud niet geven.” Volgens de Amerikaanse rechtbank gebeurde iets vergelijkbaars met het TON-project. Zo zouden zij namelijk de Gram-tokens over zijn investeerders willen verspreiden, in plaats van deze te verkopen voor de ‘winsten’ uit het eerder genoemde voorbeeld. Volgens Durov lijkt het erop dat de Amerikaanse regering Telegram heeft belet hun blockchain te lanceren omdat ze dachten dat het een illegale en niet-geregistreerde verkoop van effecten was, terwijl dit in de praktijk niet zo is.


Langlopende rechtszaak

De rechtszaak tegen het project liep echter al een lange tijd. Zo werd het TON-project in oktober 2019 al door de Amerikaanse SEC al voor de rechter geroepen. Naar verluidt zou telegram namelijk illegaal digitale activa-effecten (Grams) verkopen, wat het bedrijf tevens al bijna $1.7 miljard had opgeleverd. Dit is vervolgens een langlopende rechtszaak geworden.

In de tussentijd kwam Telegram al met meerdere oplossing, zoals het uitstellen van de releasedatum van TON en het aanbieden van een uitweg voor (Amerikaanse) investeerders. Al deze inspanningen blijken nu echter voor niets te zijn geweest.


Rechters VS te krachtig?

Alhoewel TON nu verboden is, werd er wel een interessant punt naar voren gebracht. Want de Amerikaanse rechtbank verklaarde dat Grams niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook wereldwijd kon worden verspreid. Dit omdat volgens de rechtbank een Amerikaanse burger mogelijk een manier zou vinden om toegang te krijgen tot het TON-platform nadat het was gelanceerd.
Dus om dit te voorkomen, mag Grams nergens ter wereld worden verspreid – zelfs niet als elk ander land op aarde prima in orde lijkt te zijn met het TON-project.

Deze rechterlijke beslissing impliceert hiermee dat andere landen niet de soevereiniteit hebben om beslissen wat goed en wat slecht is voor hun eigen burgers.

Het is dan ook veilig om te zeggen dat Amerika een van de beste juridische landschappen en de meest geavanceerde financiële markten heeft, evenals bescherming voor investeerders ter wereld.

Alhoewel de SEC mogelijk de juiste beslissing heeft genomen door de verkoop van Gram-tokens en de TON-blockchain in de Verenigde Staten stop te zetten, is het echt logisch om te voorkomen dat andere landen Grams bezitten of TON gebruiken?