CBDC - central bank digital currency
Regulatie

Toekomstige CBDC moet niet lichtzinnig omgaan met anonimiteit

Op een betalingsconferentie in het zinderende Texas liet Graham Steele, een befaamde ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Financiën, het publiek versteld staan met zijn verrassende uitspraak. Volgens Steele moet een toekomstige digitale munt van de Amerikaanse centrale bank niet lichtzinnig omgaan met anonimiteit, maar juist privacy en de mogelijkheid om in het diepste geheim te handelen omarmen. Een opmerkelijke visie die het ontwerp van de digitale dollar een geheel nieuwe dimensie geeft.

Mogelijke introductie van een CBDC en uitdagingen

Op 13 juni heeft Graham Steele, Assistant Secretary for Financial Institutions van het ministerie van Financiën, tijdens een conferentie in Texas gesproken over de betalingssector, met name over het omstreden FedNow-systeem van de Federal Reserve en de mogelijke introductie van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

Steele benadrukte dat een van de uitdagingen van een CBDC voor de detailhandel het minimaliseren van illegale transacties is, terwijl tegelijkertijd de privacy van gebruikers gewaarborgd moet blijven. Hij gaf aan dat er nog steeds nagedacht moet worden over hoe de anonimiteit van gebruikers beschermd kan worden:

“Het is van cruciaal belang om te overwegen in hoeverre privacy en anonimiteit behouden kunnen blijven, en om de beschikbare technologieën en methoden te onderzoeken, waaronder privacy verbeterende technologieën, om dergelijke bescherming mogelijk te maken in het ontwerp van een potentiële CBDC voor de detailhandel.”

Tijdens zijn toespraak belichtte Steele zowel de voordelen als de risico’s van een mogelijke CBDC en merkte op dat het de ontwikkeling van een “concurrerende betalingsomgeving” zou kunnen bevorderen.

Rol van CBDC en FedNow-systeem, politieke tegenstand

Aan de andere kant kan een CBDC voor de detailhandel directe steun krijgen van de Federal Reserve, waardoor het mogelijk een veiligere optie zou zijn voor consumenten tijdens periodes van bankruns. Dit kan voorkomen dat particuliere leningen instabiel worden, zoals aangehaald door Steele.

Steele verwees naar recente bankencrises en merkte op dat de beschikbaarheid van alternatieven buiten het banksysteem, zonder stortingen, de aard en snelheid van bankruns zou kunnen veranderen.

Daarbij voegde hij eraan toe dat de Verenigde Staten “nog geen beslissing hebben genomen over het al dan niet nastreven van een CBDC”, maar dat een werkgroep onder leiding van het ministerie van Financiën momenteel de implicaties ervan evalueert.

Steele verklaarde dat deze evaluatie onder andere betrekking heeft op “beleidsdoelstellingen met betrekking tot mondiaal financieel leiderschap, nationale veiligheid, privacy, illegale financiering en financiële inclusie”.

Met betrekking tot het FedNow-instant betalingssysteem is Steele van mening dat het hebben van meerdere opties voor betalingsverrichtingen “keuze en concurrentie in betalingen bevordert”. Hij gelooft dat dit de “ontwikkeling van nieuwe betalingsdiensten en -functies” zal stimuleren, evenals de veerkracht van het betalingssysteem zal verbeteren.

Het FedNow-systeem heeft echter politieke tegenstand ondervonden. Presidentskandidaten Robert F. Kennedy Jr. en Ron DeSantis zijn tegen dit systeem en beweren dat het de weg vrijmaakt voor een CBDC, wat volgens hen de overheid te veel controle zou geven.

In april gaf Michelle Bowman, gouverneur van de Federal Reserve Board, aan dat het “moeilijk voor te stellen” was dat een CBDC gerechtvaardigd zou zijn buiten het gebruik voor “interbancaire en groothandelstransacties”.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen