Crypto Mining Closeup
Bitcoin

Transactiekosten op Bitcoin maken miners rijk?!

Als je Bitcoin een beetje kent, dan weet je dat de blokbeloning voor miners iedere vier jaar halveert. Die gebeurtenis noemen we ook wel “de halving” en die hebben we net achter de rug. Door die vierjaarlijkse halvings zakt uiteindelijk de “subsidie” die miners voor een blok ontvangen richting de 0 Bitcoin.

Dat betekent dat zij een steeds groter deel van hun omzet moeten halen uit transactiekosten en dat lijkt te lukken.

Angst voor het einde van Bitcoin

Jarenlang maakten mensen zich zorgen over de toekomst van Bitcoin als de blokbeloning voor miners zou afdalen naar 0 BTC. Wie zou op dat moment immers het netwerk nog willen/kunnen beveiligen.

Sommige mensen denken (en dat is nog steeds een optie) dat grote investeerders in Bitcoin in de toekomst een deel van de beveiliging op zich zullen nemen. Zij hebben er immers baat bij dat het netwerk voldoende weerbaar is voor aanvallen.

Anderen geloven weer dat de transactiekosten uiteindelijk zullen toenemen op Bitcoin, omdat ook de adoptie van de digitale munt stijgt. Daar helpen zaken als de Spot Bitcoin ETFs dan weer niet aan mee.

Wat dat betreft is het nog maar de vraag of de transactiekosten ooit voldoende zullen zijn voor de miners om van te kunnen leven. Als de trend van de afgelopen twee jaar zich echter doorzet, dan moet dat wel goedkomen.

Miners verdienen gulzig aan transactiekosten

Ki Young Ju van CryptoQuant weet namelijk te vertellen dat transactiekosten nu goed zijn voor 7 procent van de totale omzet van Bitcoin miners. Dat was twee jaar geleden nog 1 procent. Wat dat betreft is er een bijzondere trend gaande op het netwerk van Bitcoin.

Voor een groot deel zijn projecten als Runes en Ordinals natuurlijk verantwoordelijk voor de stijging van de transcatiekosten, maar ook de adoptie van Bitcoin in zijn algemeenheid helpt natuurlijk mee.

Runes en Ordinals zijn protocollen waarmee het mogelijk is om tokens te lanceren op de blockchain van Bitcoin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan memecoins of natuurlijk non-fungible tokens (NFTs).

Op dit moment zijn met name memecoins populair, omdat daar de afgelopen maanden behoorlijke winsten mee gerealiseerd zijn.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Blockstream haalt $210 miljoen op: Kan dit de schaalbaarheid van Bitcoin verbeteren?
Crypto analist: Alle signalen staan op ‘Mega-Groen’ voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Bitcoin koers stijgt boven $64.000: $100 miljoen aan shortposities geliquideerd in mogelijk begin van Uptober
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk