crash van de cryptomarkt
Bitcoin

UBS verhoogt kans om Amerikaanse recessie naar 60 procent, wat betekent dit voor crypto?

Op 30 augustus heeft de Amerikaanse zakenbank UBS de kans op een Amerikaanse recessie verhoogd van 40 naar 60 procent. Volgens econoom Pierre Lafourcade geeft de huidige data een kans van 94 procent op een verdere krimp van de economie, maar hoeft dat niet per definitie een complete recessie te veroorzaken.

Inflatie drukt op de economie

Het grote probleem voor de economie lijkt op dit moment de inflatie te zijn. Die drukt dusdanig op de financiën van de gemiddelde consument, dat veel bedrijven het waarschijnlijk met een significant lagere omzet moeten doen. Tel daar de hogere energiekosten bij op en er lijken grote problemen aan te komen voor de Amerikaanse economie. Overigens dealt niet alleen de Amerikaanse economie met dit probleem, ook in Europa staat het er momenteel allerminst goed voor.

Die zorgen hebben op dit moment een flinke impact op de aandelenkoersen. Je koopt immers een aandeel in een bedrijf vanwege de inkomsten. Een aandeel is als het ware een geldmachine en zodra die stopt met uitkeren, dan daalt de waarde van het aandeel. De kans is dus aanwezig dat de komende maanden pittig worden voor de aandelenmarkten en helaas voor de crypto-wereld is de correlatie met de aandelenmarkt op dit moment hoog.

Wat betekent dit voor crypto?

De correlatie tussen Bitcoin en bijvoorbeeld de Amerikaanse Nasdaq 100, de techbeurs van het land, is op dit moment extreem hoog. Dat betekent dat veel investeerders Bitcoin op dezelfde manier beoordelen als bedrijven als Google, Apple, Meta en Microsoft. Als die bedrijf de komende tijd tikken krijgen en de aandelen blijven dalen, dan is de kans groot dat ook Bitcoin een zware tijd tegemoet gaat. Bitcoin is op zijn beurt weer leidend voor de cryptomarkt, waardoor het er ook daarvoor niet positief uitziet.

In theorie heeft Bitcoin niets te maken met het traditionele financiële systeem. Het is een asset die compleet losstaat van fiatgeld, aandelen of andere financiële assets. De realiteit is echter dat veel mensen die Bitcoin hebben persoonlijk afhankelijk zijn van het traditionele financiële systeem. Als zij financieel onder druk komen te staan, dan moeten ze assets verkopen om rond te komen. Bitcoin vormt daarop dan geen uitzondering, waardoor ook Bitcoin en crypto zich gedragen als traditionele financiële assets.

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk