Bitcoin Energy Consumption
Bitcoin

VAE breidt mining-activiteiten aanzienlijk uit

In de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zitten ze zeker niet stil op het gebied van crypto-mining. Ze breiden hun activiteiten juist aanzienlijk uit, waardoor ze nu de grootste BTC-mininghub in het Midden-Oosten zijn geworden.

Mining in VAE groeit snel

De VAE heeft dan ook een vriendelijke regelgeving omtrent crypto-mining, dat diverse grote spelers lijkt aan te trekken. Onder andere BitOasis, OKX en SmartLedger zijn in de VAE aanwezig. Hiernaast worden enkele miljarden geïnvesteerd in de adoptie van blockchain in de regio.

Volgens het mining-bedrijf Luxor Technologies, dat onlangs een rapport vrijgaf, vertegenwoordigt de VAE inmiddels zo’n 4% van de totale wereldwijde BTC-hashrate.

En dit is op zijn beurt relatief snel, want in 2021 begon het mining-verhaal in de VAE eigenlijk pas echt. Toen begon het staatsinvesteringsfonds ‘Zero Two’ namelijk samen te werken met de lokale miner genaamd ‘Phoenix Technologies’, om samen een watergekoelde faciliteit van 200 MW op te zetten.

Inmiddels hebben meerdere miningbedrijven met dit staatsinvesteringsfonds een samenwerking gehad of zijn ze deze gestart. Zo ook de Amerikaanse miner ‘Marathon Digital’. Zij gaan met Zero Two samenwerken om een faciliteit van maar liefst $400 miljoen van 250 MW op te zetten op 2 locaties in Abu Dhabi.

Naar schatting beschikt de VAE nu over een miningcapaciteit van ongeveer 400 MW, die dit jaar nog kan oplopen tot zo’n 600 MW.

VAE duurder dan andere regio’s

Toch komt deze groei niet zonder zijn problemen. Crypto-Mining in de VAE is over het algemeen aanzienlijk duurder dan in andere gebieden. Dit komt omdat een groot deel van de VAE een woestijngebied is en het land een groot deel van het jaar hoge temperaturen kent. Hierdoor is de bouw van dergelijke faciliteiten complexer en moet er meer geïnvesteerd worden in onder andere de koeling van de apparatuur.

Marathon Digital heeft aangegeven dat ze een nieuw soort, ‘op maat gemaakte’ oplossing hebben gevonden om hun apparatuur mee te koelen. Het is nog even afwachten hoe goed deze oplossing precies gaat werken, maar de geluiden zijn positief.

Tevens zijn als slot de energiekosten in de VAE hoger dan in diverse andere regio’s. In het hoogseizoen betalen industriële consumenten namelijk tot $0,099 per kWh. Ter vergelijking: residentiële consumenten betalen $0,02, waarbij landbouwenergie met $0,012 het meest wordt gesubsidieerd. Ondanks deze potentiële problemen, groeit crypto-mining in de VAE wel hard.

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen