Bitcoin

Vindt er een groene revolutie plaats in de cryptomining sector?

Een aantal toonaangevende miningbedrijven is de afgelopen maanden begonnen met de transitie naar schone duurzame energie, maar is dat genoeg?


Hoe groen is de crypto-industrie?

Bitcoin is door velen binnen de cryptowereld geprezen als een kampioen die nooit verslagen kan worden, maar de CEO van Tesla, Elon Musk is het daar niet helemaal mee eens. In mei liet hij een bom vallen op de crypto community waarmee hij de beslissing van Tesla om Bitcoin te accepteren als betaalmiddel voor zijn auto’s terugdraaide. De reden die hij hiervoor gaf was dat Bitcoin-miningprocessen te veel energie kosten en op de lange termijn onhoudbaar waren.

Musk werd door zijn uitspraken van de ene op de andere dag vervloekt door crypto investeerders, en dan vooral onder Bitcoin-maximalisten die hem een marktmanipulator begonnen te noemen. De opmerking van Musk lijkt een grote schijnwerper te werpen op het energieverbruik van de crypto-miningindustrie. Ondanks dat sommigen het niet eens zijn met de uitspraken van de miljardair, worden ze wel degelijk zeer serieus genomen. Dit wordt het best benadrukt door het feit dat recent een toenemend aantal cryptobedrijven hun groenere energie-alternatieven publiekelijk hebben aangekondigd.

Eerder deze maand onthulde het beursgenoteerde Amerikaanse Bitcoin-miningbedrijf Bitfarms, dat het erin was geslaagd om bijna 1,5% van het Bitcoin-netwerk van stroom te voorzien met 99% schone energie. En dat is niet het enige, het concept van koolstofneutrale exchange-traded funds (ETF’s) wint wereldwijd snel terrein. Veel grote investeringsfondsen, waaronder het in Toronto gevestigde Ninepoint Partners LP, stapten al in om precies dit te garanderen.

Ten slotte heeft BitMEX, een handelsplatform voor cryptoderivaten, onlangs ook zijn beslissing aangekondigd om CO2-neutraal te worden. Ook Marathon Digital Holdings, een in de Verenigde Staten gevestigd Bitcoin-miningbedrijf, hoopt in de nabije toekomst zijn doelstelling van 70% CO2-neutraliteit te bereiken.


Is groen de enige manier?

Om een ​​beter idee te krijgen of de miningindustrie daadwerkelijk een groenere richting opgaat, nam nieuwswebsite Cointelegraph contact op met Sam V. Tabar. Hij is CSO voor Nasdaq-beursgenoteerde Bitcoin-miningbedrijf Bit Digital en voormalig hoofd van de kapitaalstrategie voor Bank of America. Volgens hem vindt de omschakeling naar groene energie razendsnel plaats in het wereldwijde mininglandschap, en voegt eraan toe:

“Veel miners hebben actief gestreefd naar duurzame energie, vooral beursgenoteerde miners die hun rendement voor aandeelhouders en belanghebbenden willen maximaliseren. We geloven dat dit een integrale benadering is om onze duurzame praktijken te verbeteren en onze impact op het milieu te verminderen.”

Toen hem werd gevraagd naar de duurzaamheidsinspanningen van zijn eigen bedrijf, benadrukte Tabar dat ondanks het feit dat het bijna 2% van het wereldwijde Bitcoin-netwerk van stroom voorziet, een overgrote meerderheid van die energie afkomstig is van koolstofneutrale bronnen zoals hydro-elektriciteit, zonne-energie en andere op wind gebaseerde technologieën.

Bovendien benadrukte hij dat naarmate de industrie een steeds meer gedigitaliseerde toekomst tegemoet gaat, steeds meer bedrijven de diensten zullen inschakelen van bekende onafhankelijke Environmental, Social and Governance (ESG)-consultants. Zodat deze hun kunnen helpen om zichzelf te monitoren, doelen te stellen, transparantie te bieden en hun percentage groene stroom en andere duurzaamheidsinitiatieven te verbeteren. Hij voegde toe:

“We werken momenteel samen met de onafhankelijke ESG-consultant APEX. Door onze duurzaamheid en miningvoetafdruk te meten, zijn we in staat doelen te ontwikkelen die we steeds willen verbeteren en we zullen altijd proberen om over te schakelen naar 100% schone energie.”


Zou duurzame energie eigenlijk goedkoper kunnen zijn?

Matt Hawkins, CEO van miningbedrijf Cudo, gaf ook zijn kijk op het debat over hernieuwbare versus fossiele brandstoffen. Hij vertelde dat achter de schermen verschillende grote spelers in de cryptowereld al zijn begonnen met de overgang naar het gebruik van hernieuwbare energie. Volgens hem is dit een ​​positieve stap voorwaarts voor de crypto-industrie als geheel. Hij voegde er verder aan toe:

“De realiteit is in veel gevallen dat hernieuwbare energie goedkoper is en daarom aantrekkelijker voor miningbedrijven, op voorwaarde dat deze stroombron stabiel is en niet wordt beïnvloed door seizoensfluctuaties, zoals het droge seizoen in China. Daar moesten miningbedrijven voorheen tijdens het droge seizoen operaties verplaatsen naar fabrieken die op fossiele brandstoffen werken.”

Bij het onderwerp China blijvend, meende Hawkins dat de aanhoudende migratie van hashing-kracht uit het land als een groot positief punt moet worden beschouwd. Vooral als het gaat om de decentralisatie van het Bitcoin-netwerk. Tabar is verder van mening dat het verbod op cryptocurrency-gerelateerde activiteiten een verhulde zegen is geweest voor miners in de Verenigde Staten die op zoek waren naar innovatieve manieren om schone energie te vinden in de Verenigde Staten.


Is kernenergie een optie die het overwegen waard is?

Terwijl er veel gepraat wordt over hernieuwbare energie, voornamelijk rond zonne- en windenergie, kondigde het Noord-Amerikaanse mining- en hostingbedrijf Compass Mining aan dat het alvast een 20-jarige deal had getekend met de nuclear gefocuste startup Oklo. Dit is een miningbedrijf dat 150 megawatt aan energie oplevert voor Compass Mining, zodra de minireactoren binnen de komende twee tot drie jaar actief zijn.

Volgens gegevens die zijn vrijgegeven door de Amerikaanse Energy Information Administration, dragen kernreactoren niet bij aan enige vorm van luchtvervuiling wanneer ze actief zijn. Hierdoor gelooft Compass CEO Whit Gibbs dat zodra zijn bedrijf overschakelt op kernenergie, de kosten van mining voor zijn bedrijf “aanzienlijk” zullen dalen. Niet alleen dat, maar Compass is ook in gesprek met de cryptovriendelijke stad Miami over het verkrijgen van stroom van de in Florida gevestigde kerncentrale Turkey Point.

Wat betreft kernenergie die in de toekomst door meer miningbedrijven wordt onderzocht, herhaalde Hawkins zijn overtuiging dat het “allemaal neerkomt op kostenefficiëntie”, eraan toevoegend dat wanneer de markt levendig en optimistisch is, Bitcoin-mining in de meeste regio’s winstgevend is, ongeacht de gemaakte stroomkosten. Hij voegde toe:

“Mining is een heel intensief proces en kost enorm veel energie. Dus hoe meer schone en groene energiebronnen kunnen worden verbruikt door miningbedrijven, hoe beter voor de industrie en onze planeet. De valkuil hier is dat je niet de hernieuwbare energie weghaalt van steden en dorpen om Bitcoin-operaties aan te drijven.


Miners van de toekomst

Eerder deze maand ondervond Bitcoin de grootste moeilijkheidsgraad daling in zijn tienjarige bestaan ​​nadat China besloot een algemeen verbod op zijn miningindustrie uit te vaardigen. Na deze beslissing daalde de moeilijkheidsgraad van BTC dramatisch tot 45%, waardoor veel miningbedrijven grotere hoeveelheden BTC konden produceren tegen lagere kosten per eenheid.

Sinds het verbod is de overgang naar duurzaamheid op de lange termijn extreem snel gegaan, waarbij Musk onlangs liet doorschemeren dat de crypto-industrie op weg is naar een groenere toekomst. Toch wordt Tesla’s beslissing om Bitcoin-betalingen te accepteren niet terugdraait. Niet alleen dat, zelfs recente gegevens van het Cambridge Centre for Alternative Finance suggereren dat er een daling is geweest in de hoeveelheid energie die wordt gebruikt om BTC te minen.

Daarom zal de tijd uitwijzen hoe de toekomst van de Bitcoin-miningindustrie zich vanaf nu afspeelt, vooral omdat steeds meer miners beginnen te migreren naar verschillende crypto-vriendelijke landen zoals die in de Scandinavische landen of Centraal-Azië waar er een relatieve overvloed is aan hernieuwbare energie.

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk