vitalik buterin
Ethereum

Vitalik Buterin is enthousiast over nieuwe update Ethereum

Vitalik Buterin is enthousiast en optimistisch over de introductie van zogenaamde zero-knowledge Ethereum Virtual Machines (zk-EVMS) gebouwd op de eerste laag van Ethereum om het verificatieproces op de blockchain te versnellen.

In een blogpost van 31 maart legt hij uit. dat het mogelijk is om zk-EVM te introduceren op de basislaag van Ethereum zonder in te leveren op decentralisatie en veiligheid.

Multi-client filosofie

Ethereum is gebouwd met een zogenaamde “multi-client filosofie” om ook decentralisatie op het niveau van het protocol te realiseren. Door zk-EVMS in de basislaag van Ethereum te integreren zou er sprake zijn van een derde type client.

“Als dat gebeurt, dan zijn zk-EVMs de-facto het derde type client op Ethereum, wat net zo belangrijk is voor de veiligheid van het netwerk als execution clients en consensus clients“, aldus Buterin.

De consensus client is verantwoordelijk voor de implementatie van Proof-of-Stake en zorgt ervoor dat de nodes in het netwerk overeenstemming bereiken over de transactiegeschiedenis. De execution clients luisteren naar nieuwe transacties en zorgen ervoor dat deze uitgevoerd worden in de standaard EVM en bewaren een laatste kopie van de staat van de blockchain.

Kleinere blokken

Hoewel Vitalik Buterin ook een paar kleine problemen voorziet met de introductie van zk-EVMs op de basislaag van Ethereum, zijn het vooral de voordelen die het zwaarste wegen.

Het zou bijvoorbeeld makkelijker worden om een volledige node te draaien in het netwerk van Ethereum. “De blokker worden kleiner dan ze vandaag zijn, iedereen zou een volledige node kunnen draaien op hun laptop, of zelfs op hun telefoon of in een browser-extensie. Dit zou allemaal gebeuren terwijl we op hetzelfde moment de voordelen van de multi-client filosofie van Ethereum bewaken”, aldus het brein achter Ethereum.

Polygon is het project dat grote stappen maakte met de zk-EVM technologie. Niet lang geleden maakten zij de code voor hun versie van zk-EVM open source. De voordelen die zij beloven zijn lagere transactiekosten en meer transactiecapaciteit voor smart contracts.

Ethereum nieuws

JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
SEC duwt deadline Invesco Galaxy Spot Ethereum ETF naar 2024
Crypto analist voorspelt Ethereum koers van 3.400 dollar
Meer nieuws

Meest gelezen