Regulatie

Voorschriften voor aanbieders van virtuele activadiensten geïntroduceerd in Kaaimaneilanden

De regering van de Kaaimaneilanden heeft bekend gemaakt dat het begonnen is met het opstellen van een regelgevingskader voor virtuele activadiensten. Naar verluidt zijn enkele voorschriften voor dergelijke aanbieders al geïntroduceerd.


Gebruik van digitale valuta’s stimuleren

Volgens het persbericht vanuit de overheid van de Kaaimaneilanden wil het investeringen en het gebruik van digitale activa’s stimuleren. Hiernaast wil het meer bedrijven die diensten met virtuele valuta’s mogelijk maken aantrekken. Om dit mogelijk te maken is echter wel een regelgevend kader nodig.

Inmiddels heeft de regering de eerste fase al in werking gezet. Deze fase bevat de implementatie met de focus op de naleving én handhaving van de regels die dienen om het witwassen van geld en de bestrijding van de financiering van terrorisme tegen te gaan.

Hierom heeft de regering een aantal aanbevelingen aangenomen die de ‘Financial Action Task Force’ in 2019 al heeft gerapporteerd. Deze zijn naar verluidt bijgewerkt naar de hedendaagse standaarden.


Welke aanbevelingen zijn gedaan?

Een aantal aanbevelingen gaan bijvoorbeeld over het verzamelen van persoonlijke gegevens door bedrijven die virtuele activadiensten aanbieden. Dit wordt bijvoorbeeld verplicht na het aannemen van deze aanbevelingen. Deze gegevens moeten vervolgens worden gedeeld met de regering van de Kaaimaneilanden.

Hiernaast zullen bedrijven die dergelijke diensten willen aanbieden zich moeten gaan registreren bij de ‘Cayman Islands Monetary Authority’. Hierdoor kunnen deze bedrijven worden gecontroleerd op de naleving van de AML / CFT-normen die wereldwijd gelden.

Nadat de eerste stappen geëvalueerd zijn, zal fase 2 worden gestart. Fase 2 omvat de implementatie van het raamwerk met betrekking tot onder andere vergunningsvereisten. Wat deze vereisten precies zijn worden nu dan ook uitgebreid onderzocht. Verwacht wordt dat fase 2 medio juni 2021 gestart zal worden.


Zwarte lijst

De Kaaimaneilanden stonden eerder altijd op de zwarte lijst van belastingparadijzen binnen de Europese Unie (EU). Hier zijn ze afgelopen maand van verwijdert. Nu lijkt het land serieuze stappen te zetten om hun financiële imago een boost te geven.

Het is nog niet bekend wanneer het regelgevend kader daadwerkelijk voltooid is en hiermee officieel in werking kan worden gesteld. Mogelijk gebeurt dit nog in het derde of vierde kwartaal van 2021, of wellicht in het begin van 2022.