Bitcoin

Waarom Bitcoin geen veilig toevluchtsoord kan zijn

Bitcoin (BTC) daalde maar liefst 50% in prijs binnen 24 uur tijd. De munt werd massaal verkocht en het leek op geen enkele manier op een ‘safe haven’. Toch heeft BTC nog wel enkele kenmerken van een veilig toevluchtsoord.


Bitcoin blijkt onbetrouwbaar in zware tijden

Bitcoin is op korte termijn onbetrouwbaar gebleken. De koers is tijdens de zware tijden enorm hard onderuit gegaan. Maar in het afgelopen decennium heeft het wel potentieel getoond om economische risico’s te compenseren.

Nu zit BTC in een periode van verhoogde volatiliteit en verliezen mensen het vertrouwen in de stabiliteit. Maar over het algemeen bevat Bitcoin wel kenmerken die tijdens een crisis nuttig kan zijn. Een recente analyse liet het volgende zien:

“Over het algemeen heeft Bitcoin precies zo gereageerd hoe traditionele markten ook reageerden. Maar er zijn uitzonderingen. De gegevens suggereren dat Bitcoin in de loop der jaren af en toe heeft gepresteerd als een effectief alternatief voor traditionele markten”.

Over het algemeen weerspiegelden de investeringen in Bitcoin het vertrouwen in de algehele economie. Uitzonderingen waren onder meer in 2014, toen de neerslag van de Mt. Gox de prijzen een jaar lang drukten. Het is ook lastig om te zeggen dat het een veilige haven is. Bitcoin bestaat pas net in zit nog in een ontdekkingsfase. Hierbij zijn alle prijsbewegingen mogelijk.

De invloed van liquidaties op de futures markt maakt Bitcoin ook minder betrouwbaar. De munt heeft namelijk totaal geen noodschakelaar.


Bitcoin is wel veilig toevluchtsoord in ontwikkelingslanden

Bitcoin was geen veiligs toevluchtsoord in de zin dat geld de markten binnenstroomde terwijl andere activa faalden. Toch is er een kant van Bitcoin die potentieel goed kan werken in tijden van crisis.

De cryptocurrency wordt namelijk lokaal gebruikt om achterblijvende markten te compenseren. Tijdens de bull markt van 2017 stapten Koreaanse beleggers over op de Bitcoin om achterblijvende lokale markten te compenseren.

Ook toonde de enorme koerscrash aan dat Bitcoin een snelle bron van liquide middelen is. Het houden van enkele Bitcoins is ook een alternatief betaalmiddel, omdat het Bitcoin-netwerk niet is gesloten tijdens de crash.

Bitcoin is ook relatief veilig in landen waar lokale valuta nog volatieler en onbetrouwbaarder zijn. Bitcoin heeft de inflatie en zwakke valuta’s in Venezuela, Iran en een deel van Turkije gecompenseerd. BTC kan veel riskanter zijn in vergelijking met aandelenindexen in ontwikkelde economieën, maar kan de economische achterstand in ontwikkelingslanden compenseren.

Het gebruik van de munt is ook een bron van niet-officiële dollarisering. En aangezien prijsontdekking plaatsvindt in geavanceerde economieën, kunnen investeerders ook profiteren van een hogere economische standaard. De Bitcoin koers schiet in tijden van lokale monetaire onzekerheid vaak omhoog. De munt kan dus wel degelijk als veilige haven dienen.

 

Bitcoin nieuws

Adam Back

Blockstream haalt $210 miljoen op: Kan dit de schaalbaarheid van Bitcoin verbeteren?

Blockstream haalt $210 miljoen op: Kan dit de schaalbaarheid van Bitcoin verbeteren?
Crypto analist: Alle signalen staan op ‘Mega-Groen’ voor Bitcoin
Tesla verplaatst $765 miljoen aan Bitcoin, grote verkoop op komst?
Meer nieuws

Meest gelezen

Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Blockstream haalt $210 miljoen op: Kan dit de schaalbaarheid van Bitcoin verbeteren?
Gevaarlijke voor Bitcoin: verkoopgolf van $500 miljoen in aantocht?
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk