Ethereum

Goedkeuring van Ethereum mining algortitme veroorzaakt onrust

De community van Ethereum (ETH) is deze week verwikkeld geraakt in een strijd voor een controversiële wijziging van het mining algoritme, ProgPoW. Indien dit algoritme doorgevoerd wordt, kan dit mogelijk een hard fork en hiermee twee versies van Ethereum en andere gerelateerde tokens creëren.


Ethereum community oneens over ProgPoW

De wijziging van het mining algoritme werd onverwacht goedgekeurd in de meest recente oproep van de ontwikkelaars vorige week, wat de Ethereum community heeft laten ontvlammen. Deze community heeft de afgelopen week de gevolgen van de verandering besproken.

Programmatic proof-of-work, beter bekend als ProgPoW, is een algoritme dat is ontworpen om het voordeel van krachtige ASIC-mining hardware te verminderen. Volgens een mediumpost dat zich verdiept in ProgPow, heeft proof-of-work mining traditioneel een vast algoritme gebruikt en de hardware aangepast om ‘efficiënter’ te zijn bij het uitvoeren van het algoritme. ProgPoW gaat het model omzetten door de hardware te pakken en het algoritme aan te passen.

Het mechanisme zou gunstig zijn voor miners die GPU’s (grafische processors) gebruiken voor algemene doeleinden, met als doel de centralisatie van ASIC gedomineerde mining bedrijven te vermijden.

Hoewel de intenties gunstig lijken voor het netwerk, heeft de snelle goedkeuring ervan door de ontwikkelaars ironisch genoeg geleid tot centralisatie-oproepen van de bredere gemeenschap. Onder deze ontwikkelaars bevond zich Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum. Crypto investeerder en DeFi-specialist Ryan Sean Adams heeft in een tweet de Ethereum gemeenschap ondervraagd over de omstreden wijziging en de daaruit voortvloeiende hard fork.

Een overweldigende 80% van de respondenten stemde tegen de wijziging. Dit komt overeen met de resultaten van andere eerder gehouden peilingen.


Grote DeFi implicaties

Camila Russo van Defiant heeft de voor- en nadelen van de beslissing benadrukt en is daarnaast uitgebreid ingegaan op de impact die deze wijziging zal hebben op gedecentraliseerde financiering.
Aan de positieve kant vermindert het mining centralisatie. Daarnaast verhoogt de wijziging het aantal miners dat op het netwerk kan werken. Het verbetert ook de beveiliging door het verminderen van prikkels om het netwerk aan te vallen. Dit komt mede doordat de afhankelijkheid van ASIC-hardware wordt verminderd.

Aan de andere kant is er onvoldoende ondersteuning voor ProgPoW om een hard fork te rechtvaardigen. Er is ook bezorgdheid dat het bestuur van Ethereum is veroverd door degenen die een belang hebben bij het bevorderen van GPU-mining. Ten slotte is de verandering slechts een enorme afleiding van belangrijkere kwesties, zoals de overgang naar ETH 2.0. Zelf zou DeFi sommige projecten kunnen opsplitsen, waarbij sommige projecten dan voor de nieuwe blockchain kiezen en andere projecten voor de oude. Dit zou het hele ecosysteem kunnen verdunnen en gefragmenteerder maken.

Russo concludeert dat de beslissing een test kan zijn of niet-kernontwikkelaars van Ethereum en de bredere gemeenschap beslissingen van het bestuur kunnen beïnvloeden. Zoals RSA vroeg; zou een hard fork, die resulteert in twee blockchains, twee platformen, twee makers, twee samenstellingen wel écht de moeite waard zijn?


Wat kunnen we verwachten van Ethereum?

De vraag waar elke investeerder nu mee zit is: Hoe staat de Ethereum koers er nou precies voor. De analisten van beleggingsbureau Yieldt vertellen dat Ethereum mogelijk verder gaat dalen richting de $205 dollar. Rond dit niveau ligt een vrij sterke ondersteuning. Echter, als het bearish sentiment aanhoudt zou het zomaar kunnen zijn dat Ethereum het 20 wekelijkse gemiddelde op gaat zoeken, wat rond de $180 dollar ligt.

“Het 20 wekelijks gemiddelde ligt op 180 dollar. Doorgaans wordt er vaak gecorrigeerd naar dit niveau als een uitbraak van de Bollinger bands geen doorgang krijgt,” vertelt de analist van Yieldt.