Ethereum daalt, Ethereum crash
Ethereum

Waarom is de Ethereum koers vandaag gedaald?

De Ethereum koers is vandaag met meer dan 5 procent gedaald en een groeiende lijst met problemen zou in de nabije toekomst de prijs van ’s werelds grootste altcoin nog verder naar beneden duwen.

De Ether koers steeg op woensdag, vlak voor de persconferentie van de Federal Reserve, nog naar een hoogtepunt van 1.350 dollar. Echter, na een nieuwe renteverhoging van 0,50 procent en agressieve verklaringen van voorzitter Jerome Powell, begon de Ether prijs te dalen. De koers is sindsdien met meer dan 12 procent gedaald, waardoor de koers nu rond de 1.200 dollar ligt.

ETH koers 1 uur per candle – Bron: Tradingview

Ook andere Ethereum statistieken zijn gedaald

Niet alleen de Ether prijs is trouwens flink gedaald. Ook de netwerk-fees en de dagelijks actieve gebruikers zijn in de afgelopen 30 dagen met bijna 30 procent gedaald.

Dagelijkse Ethereum network fees and dagelijkse actieve gebruikers – Bron: TokenTerminal

Verder is ook de totale waarde die vastzit in op Ethereum gebaseerde smart contracten ook gedaald met 4,49 procent in de afgelopen 24 uur.

Total USD value locked op het Ethereum network – Bron: DefiLlama

Verder is ook de totale waarde die vastzit in op Ethereum gebaseerde smart contracten ook gedaald met 4,49 procent in de afgelopen 24 uur.

Hoewel verschillende analisten vertellen dat Ethereum nog steeds een goede investering is, geven on-chain data een grimmiger beeld van de prijsvooruitzichten op de korte termijn. Hieronder vind je drie redenen waarom de Ether koers vandaag is gedaald.

Ethereum is weer inflatoir geworden

Wat opvallend is, is dat de dagelijkse gaskosten op het Ethereum netwerk zijn gedaald van $12,8 miljoen op 13 juni tot $2,9 miljoen op 16 december. Naast deze dalende kosten had het ETH-netwerk ook veel minder dagelijks actieve gebruikers (DAU’s). Het daalde namelijk van een piek op 26 juli van 961.196 gebruikers naar slechts 367.000 DAU’s op 16 december.

De Ethereum Merge tokenomics zijn ontworpen om Ether te helpen deflatoir te worden. Echter, met dalende gaskosten en verminderde DAU’s, is Ethereum in de afgelopen 30 dagen met 0,073% inflatoir geworden en heeft het meer dan 7.100 Ether toegevoegd. Dat is geen goed nieuws voor de Ethereum koers.

Ethereum supply – Bron: ultra sound money

De Total Value Locked statistiek ziet er niet goed uit

De ‘Total Value Locked (TVL) statistiek is een goede manier om de gezondheid van de Proof-of-Stake blokchain van Ethereum te onderzoeken. De TVL van Ethereum bereikte op 31 maart een jaarlijks hoogtepunt van $83,9 miljard, maar sindsdien is het bijna $60 miljard kwijtgeraakt. Vanaf 15 december staat de TVL van het netwerk nog maar op $23,46 miljard.

De top 10 Ethereum-protocollen op basis van marktkapitalisatie kregen ook deze week weer te maken met flink wat tegenwind, waarbij ze allemaal een daling van de TVL zagen gedurende een periode van 7 dagen. Met name zagen MakerDao en Uniswap respectievelijk 5,82% en 3,49% dalingen in TVL. Ook dit is geen goed nieuws voor de Ethereum koers.

Onrust op de cryptomarkt is grootste negatieve factor

Ondanks de grimmige on-chain data die we hierboven hebben beschreven, is er één factor die veruit het meeste negatieve invloed heeft gehad op de Ethereum koers vandaag. De cryptomarkt beleefd namelijk een turbulente tijd waarin hardnekkige geruchten over liquiditeitsproblemen bij grote crypto bedrijven de hoofdrol spelen. Dit veroorzaakt enorm veel FUD op de markt en dat is slecht nieuws voor de crypto koersen. Pas wanneer de paniek onder crypto investeerders af begint te nemen zal de Ethereum koers weer gaan stijgen.

Ethereum nieuws

JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
SEC duwt deadline Invesco Galaxy Spot Ethereum ETF naar 2024
Crypto analist voorspelt Ethereum koers van 3.400 dollar
Meer nieuws

Meest gelezen