Nigeria Naira
Blockchain

Wat betekent de naira-float van Nigeria voor zijn cryptomarkt?

Op 14 juni heeft Nigeria, een land dat bekend staat om zijn toenemende acceptatie van cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC), de nationale valuta, de naira, op de markt gebracht, waardoor banken en andere spelers op de forexmarkt de vrijheid kregen om deze te verhandelen. Het nieuwe beleid kan verschillende gevolgen hebben voor mensen die handelen in cryptocurrencies.

Nieuwe ontwikkeling in vreemde valuta in Nigeria

Na het invoeren van een 10% cryptobelasting op vermogenswinsten door de president, is er nu een nieuwe ontwikkeling voor handelaren in vreemde valuta in Nigeria. Ze kunnen nu wisselen tegen marktkoersen in plaats van de koersen die worden vastgesteld door de Centrale Bank van Nigeria (CBN). Deze verandering kan een game-changer zijn voor de crypto-industrie in Nigeria, met zowel positieve als negatieve mogelijke gevolgen.

Een lokale expert op het gebied van cryptocurrencies, David Osawaru, heeft opgemerkt dat schommelingen in de waarde van de naira ten opzichte van andere valuta’s, waaronder cryptocurrencies, invloed kunnen hebben op de winstgevendheid van cryptotransacties. Een snelle daling van de waarde van de naira zou een negatieve impact hebben op cryptohandelaren, terwijl het omgekeerde een piek in winstgevendheid zou kunnen veroorzaken.

Osawaru merkt op dat in het geval van een snelle devaluatie van de naira, cryptohandelaren mogelijk hogere transactiekosten kunnen ervaren vanwege potentiële veranderingen in wisselkoersen. De toegenomen volatiliteit kan leiden tot bredere bied-laat spreads, waardoor het duurder wordt om cryptocurrencies te kopen of verkopen met behulp van de naira.

Afhankelijk van liquiditeit

Cryptocurrencies worden meestal verhandeld op crypto-exchanges en deze exchanges zijn afhankelijk van de liquiditeit van verschillende fiat-valuta’s, waaronder de naira, om een soepele handel te vergemakkelijken. Als de liquiditeit van de naira afneemt, wordt het een grotere uitdaging om kopers en verkopers tegen gewenste prijzen te matchen, wat kan leiden tot mogelijke ontsporingen en hogere handelskosten.

Liquiditeit verwijst naar het gemak waarmee een actief kan worden gekocht of verkocht zonder de prijs aanzienlijk te beïnvloeden. Wanneer de liquiditeit van een valuta afneemt, betekent dit dat de beschikbaarheid van kopers en verkopers op de markt afneemt, wat kan resulteren in bredere bied-laatspreads en verhoogde prijsvolatiliteit.

Volgens Osawaru zou het vrij zweven van de naira de mogelijkheden voor arbitrage in cryptocurrencies kunnen verminderen door de prijsverschillen tussen verschillende markten te minimaliseren. Wanneer de wisselkoers van de naira vrij kan fluctueren, wordt het minder waarschijnlijk dat er aanzienlijke prijsverschillen bestaan tussen de naira en cryptocurrencies op verschillende handelsplatforms/exchanges.

Om mogelijke negatieve effecten van dit nieuwe beleid op de cryptomarkt en de economie te beperken, zou de Nigeriaanse regering een cryptocurrency-beleid kunnen implementeren om een meer liquide en efficiënte handelsomgeving te bevorderen, marktmakersactiviteiten aan te moedigen en transparantie te waarborgen.

Blockchain nieuws

Ripple brengt een whitepaper uit over CBDC’s
In 2024 vertrouwt 40% van de ontwikkelaars van cryptogames op traditionele gaming
NFT-Platform Enjin migratie van meer dan 200 miljoen NFT’s van Ethereum naar eigen Blockchain
Meer nieuws

Meest gelezen