Bitcoin

Wat gebeurt er met je Bitcoin als je sterft?

Wat gebeurt er met he crypto als je sterf? Kan je crypto doorgeven aan de volgende generatie of verdwijnen ze voorgoed?


Voor altijd begraven zonder eigenaar

Naarmate investeringen in cryptocurrency steeds populairder worden, maken langetermijnbeleggers zich steeds meer zorgen over de ongemakkelijke vraag: wat gebeurt er met je Bitcoin als je sterft?

Volgens een onderzoek uit 2020 van het Cremation Institute zijn crypto investeerders naar verluidt vier keer minder geneigd om testamenten voor nalatenschappen te gebruiken dan niet-crypto-investeerders.

Net als in de whitepaper is Bitcoin een peer-to-peer-versie van elektronisch contant geld, waardoor online betalingen rechtstreeks van de ene partij naar de andere kunnen worden verzonden zonder tussenkomst van een financiële instelling.

Als gedistribueerd netwerk heeft Bitcoin geen centrale autoriteit om gebruikersfondsen te beheren, dus alleen de eigenaren kunnen hun activa beheren.

Hierdoor gaan er elk jaar miljoenen dollars aan cryptovaluta verloren door de dood van de eigenaren. Crypto-verzekeringsmaatschappij Coincover schat dat ongeveer 4 miljoen Bitcoins niet meer in omloop zijn, doordat men geen toegang meer heeft tot de tokens. Een groot deel hiervan is waarschijnlijk veroorzaakt door de dood van een persoon.

Maar dit betekent niet dat cryptocurrencies niet kunnen worden nagelaten en onvermijdelijk voor altijd verdwijnen samen met de overleden eigenaar.

In feite zijn er een aantal manieren waarop beleggers hun crypto aan de volgende generatie kunnen nalaten, maar elke methode vereist enige besluitvorming en planning, evenals enige algemene kennis over hoe crypto werkt.


Wachtwoord delen met vertrouwde gezinsleden

Het delen van wachtwoorden met vertrouwde familieleden is waarschijnlijk een van de meest eenvoudige methoden om uw crypto door te geven. Enkele van de meest prominente mensen in de crypto-industrie hebben publiekelijk beweerd deze methode te gebruiken om ervoor te zorgen dat hun crypto-fortuin wordt doorgegeven.

Hal Finney, een vroege Bitcoin investeerder, wilde zijn crypto-bezit aan zijn kinderen geven door simpelweg zijn wachtwoorden en privé-sleutels te vertellen. Ongeveer een jaar voor zijn dood in 2014, Finney:

“Die discussies over het erven van bitcoins zijn van meer dan academisch belang. Mijn bitcoins worden opgeslagen in onze kluis en mijn zoon en dochter zijn technisch onderlegd. Ik denk dat ze veilig genoeg zijn. Ik voel me op mijn gemak met mijn nalatenschap. “

Het overdragen van crypto naar je kinderen is op deze manier heel eenvoudig, maar is mogelijk niet geschikt voor iedereen in de cryptocommunity. Deze manier om Bitcoin na te laten, kan ook als riskant worden beschouwd.


Klik hier en verdien tot $500 aan bonussen bij exchange Bybit. Voor alle gebruikers die crypto storten. Actie geldt tot en met 10 december.


Sommige exchanges geven toegang tot crypto met een overlijdensakte

Ondanks dat het Bitcoin-netwerk zelf niet geïnteresseerd is in zaken als het erven van crypto, geven sommige cryptodiensten familieleden van een overleden klant toegang tot hun crypto-activa. De grote cryptocurrency-exchange Coinbase geeft nabestaanden bijvoorbeeld toegang tot de tokens van een familielid na het verstrekken van een aantal documenten, waaronder een overlijdensakte en een testament.

Coinbase-gebruikers kunnen ook een erfgenaam benoemen. De procedure wordt echter niet rechtstreeks via Coinbase ondersteund, maar maakt eerder gebruik van de diensten van een advocaat.

Al met al zijn er dus genoeg mogelijkheden om je crypto’s veilig over te dragen naar de volgende generatie. Het vereist alleen wat onderzoek en planning, maar dat zal het zeker waard zijn.

 

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen