Bitcoin

Wat is de Bitcoin Halving?

We zijn nog maar 1 dag verwijderd van de derde Bitcoin halving, maar wat is de Bitcoin halving precies? Wat betekent het voor de prijs, wat betekent het voor de miners en wat zijn de vooruitzichten voor de lange termijn? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de aanstaande BTC halving.


De basisprincipes

‘The halving’ klinkt misschien als een spannende film, maar het is eigenlijk de bijnaam voor één van de belangrijkste terugkerende gebeurtenissen in de geschiedenis van de Bitcoin.

Over ongeveer 1 dag zal het aantal Bitcoins dat elke 10 minuten gemined wordt (bekend als blokbeloningen) met de helft dalen, van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Elke vier jaar worden de blokbeloningen gehalveerd en dat is nu twee keer eerder gebeurd.

De aantrekkingskracht van de halving is de grote koersstijgingen die het met zich mee kan brengen. De hoeveelheid aanbod van BTC tokens, die het systeem binnenkomt, zal plotseling afnemen terwijl de vraag hetzelfde blijft. Dit kan ervoor zorgen dat de prijs van de munt opgedreven wordt. Als zodanig is er veel hype ontstaan over het aankomende evenement.

De theorie is dus dat er minder Bitcoins beschikbaar zijn om te kopen wanneer miners minder tokens hebben om te verkopen.


Hoe werkt de Bitcoin halving?

Om te weten hoe de halving precies werkt is het belangrijk om te onthouden dat nieuwe Bitcoins in omloop komen als beloning aan miners. De miners gebruiken elektronische apparatuur om het BTC netwerk in gang te houden. In ruil daarvoor krijgen ze Bitcoins als beloning. Deze miners verkopen hun Bitcoins op exchanges en op deze manier komen de munten zoals wij ze kennen op de markt.

De beloningen die de miners ontvangen blijven niet altijd hetzelfde. Elke 210.000 blokken, of ongeveer elke vier jaar, wordt het totale aantal Bitcoins dat miners kunnen verdienen gehalveerd.

In 2009 startte het systeem met het weggeven van 50 Bitcoins elke 10 minuten. Op dit moment, twee halvings later worden er om de 10 minuten 12,5 Bitcoins weggegeven. Over 1 dag na de derde halving zullen er 6,25 BTC weggegeven worden elke 10 minuten.

Dit proces zal eindigen wanneer er 21 miljoen munten gemined zijn. Uit berekeningen blijkt dat dit ongeveer in het jaar 2140 zal zijn.


Waarom bestaat de Bitcoin halving?

De maker (of makers) van de Bitcoin, die in de volksmond Satoshi Nakamoto genoemd wordt, verdween ongeveer een jaar nadat het pricipe op de wereld was gezet. Dat betekent dat hij er niet meer is om uit te leggen waarom het Bitcoin halving principe bestaat.

Echter, e-mails van Satoshi Nakamoto werpen enig licht op het denkproces van het mysterieuze figuur.

Kort na het uitbrengen van de Bitcoin whitepaper vatte Nakamoto de verschillende manieren samen waarop het gekozen monetaire beleid (het schema waarmee miners blokbeloningen ontvangen) zou kunnen werken.

Hij dacht na over de omstandigheden die kunnen leiden tot deflatie of inflatie en de manier waarop hij een munt kon creëren die sterker was dan het traditionele monetaire systeem. Het is niet helemaal duidelijk waarom hij exact voor deze halving formule heeft gekozen, maar hij schreef: “Munten moeten in eerste instantie op de een of andere manier worden verdeeld en een constante snelheid lijkt de beste formule.”

In de meeste door de staat uitgegeven valuta’s beschikt een centrale bank over instrumenten waarmee zij geld aan de circulatie kan toevoegen of verwijderen. Als de economie bijvoorbeeld hapert, kan de centrale bank de geldpers aanzetten en kredietverlening stimuleren door effecten van banken te kopen. De regering kan op deze manier de economie sturen.

Bitcoin werkt een stuk anders dan de centrale bank. In tegenstelling tot het monetaire beleid van de staat, die vaak aangepast worden via politieke processen, staat het monetaire beleid van de Bitcoin vast in een broncode. Het wijzigen van deze broncode is eigenlijk onmogelijk.

“In tegenstelling tot de meeste nationale valuta’s die we kennen, zoals dollars of euro’s, is Bitcoin ontworpen met een vast aanbod en een voorspelbaar inflatieschema. Er zullen maximaal 21 miljoen Bitcoins zijn. Dit vooraf bepaalde aantal maakt de munt schaars, en het is deze schaarste naast hun nut die hun marktwaarde grotendeels beïnvloedt ”, schreef Blockchain.com in een blogpost voorafgaand aan de halvering van 2016.

Een ander uniek aspect van Bitcoin is dat Nakamoto de blokbeloning heeft geprogrammeerd om in de loop van de tijd te verminderen. Dit is een belangrijk punt waarop het afwijkt van de norm voor moderne financiële systemen, waar centrale banken de geldhoeveelheid beheersen. In schril contrast met de afname van Bitcoins is het aanbod van de dollar sinds het jaar 2000 ongeveer verdrievoudigd.

Het is dan ook niet gek dat de Bitcoin gemaakt is om tegen het beleid van de banken en overheden in te gaan.

Als de Bitcoin op grote schaal zal worden gebruikt, kan Bitcoin mogelijk de macht van banken en overheden over het monetaire beleid verminderen. Zoals getoond met de blokbeloning, kan geen enkele centrale bank of wat dan ook Bitcoins creëren. Dit zal ervoor zorgen dat mensen de macht krijgen over het financiële systeem in plaats van overheden.


Hoe beïnvloedt de Bitcoin halving de prijs?

Zoals we eerder in dit artikel aan hebben gegeven, trekt de Bitcoin halving vooral de aandacht omdat velen denken dat het evenement tot een flinke prijsstijging zal leiden. De waarheid is echter dat niemand weet wat er met de prijs zal gebeuren. Het enige waar we onze voorspellingen op kunnen baseren zijn de prijsbewegingen die plaatsvonden tijdens de vorige twee halveringen.

In 2012 vond de eerste Bitcoin halving plaats. Tot die tijd wist de Bitcoin community niet hoe de plotselinge daling van de beloningen het netwerk zou beïnvloeden. Echter, kort na de halvering begon de prijs flink te stijgen.

De tweede halving, die plaatsvond in 2016, was anders. Men wist wat er zou gebeuren en de community keek uit naar het evenement. Dit zorgde ervoor dat er veel speculatie plaatsvond voor dat de halving doorgevoerd werd. Dit zorgde voor een prijsstijging vlak voor de tweede Bitcoin halving.

Echter, op 16 juli 2016, de dag na de halving, daalde de prijs met 10 procent. Deze daling wordt ook wel een ‘sell the news’ daling genoemd. Hoewel de directe impact op de prijs dus negatief was, steeg de koers in de daarop volgende maanden.

Sommigen beweren dat deze stijging een vertraagd resultaat was van de halving. De theorie is dat wanneer het aanbod van Bitcoin afneemt, de vraag naar Bitcoin hetzelfde blijft, waardoor de prijs omhoog gaat. Als die theorie klopt, zouden we na toekomstige halveringen soortgelijke prijsstijgingen kunnen waarnemen, waaronder die voor dit jaar.

Anderen beweren dat, gezien de voorspelbaarheid van de Bitcoin halving, de prijs niet zal veranderen. Traders weten al lang dat de beloningen zullen afnemen, waardoor ze voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden.

Het is mogelijk dat genoeg mensen van tevoren over de halvering weten, ze al voordat het evenement plaats heeft gevonden Bitcoins hebben gekocht. Hierdoor kan de prijs voor de halvering omhoog gaan in plaats van erna. Dit is wat mensen bedoelen als ze beweren dat de halvering ‘ingeprijsd’ is.

De grote vraag is nu dus: Is de Bitcoin halving al ingeprijsd of niet?

 

Bitcoin nieuws

Blockstream haalt $210 miljoen op: Kan dit de schaalbaarheid van Bitcoin verbeteren?
Crypto analist: Alle signalen staan op ‘Mega-Groen’ voor Bitcoin
Tesla verplaatst $765 miljoen aan Bitcoin, grote verkoop op komst?
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk