Altcoin

Wat is er over het weekend met SushiSwap gebeurd?

Investeerders van het SushiSwap-project waren dit weekend niet tevreden. Zij kregen namelijk een harde tegenvaller, nadat bleek dat $1,27 miljard van het slechts 1.5 oude gedecentraliseerde financieringsprotocol (DeFi) uitgecasht was. Maar wat is hier nou eigenlijk gebeurt?


SushiSwap

SushiSwap was in eerste instantie een tak van Uniswap, een welbekende naam in de DeFi-wereld. SushiSwap is opgericht door een pseudonieme oprichter, Chef Nomi. Om de liquiditeit op het SushiSwap-netwerk te vergroten, beloonde Nomi de gebruikers hiervoor. Dit door middel van een liquidity provider token, met de naam Sushi (SUSHI). Hierdoor konden gebruikers eenvoudig een klein beetje extra inkomsten genereren door gebruik te maken van het netwerk.

Waar Uniswap uitgegroeid is tot één van de grootste AMM in termen van volumes, wist SushiSwap toch veel te bereiken in deze erg korte tijd. AMM’s bieden als het ware een infrastructuur om licht verhandelde tokens te matchen met liquiditeit. Zowel Uniswap als SushiSwap faciliteren hier dus in.


Onvoorspelbare DeFi-ruimte

Door de ontwikkelingen bij SushiSwap wordt nog eens benadrukt dat de DeFi-ruimte momenteel erg onvoorspelbaar is. Toch is DeFi erg populair; momenteel zit er ruim $8 miljard aan cryptocurrencies opgesloten in diverse slimme contracten.

Toch zijn scams binnen deze ruimte nog echt mogelijk, wat blijkt uit de SushiSwap-ontwikkelingen. Veel investeerders zijn er dit weekend achter gekomen dat het geen goed idee geweest is om geld te investeren in een niet-gecontroleerd contract. Wat blijkt, de onbekende oprichter Chef Nomi gedurende het weekend een groot deel van zijn tokens verkocht. Dit gebeurde tevens ook nog eens onverwacht. Het gevolg? Een enorme winst voor Chef Nomi, ten koste van zijn investeerders.

Naar verluidt kon Chef Nomi zijn tokens inwisselen voor een waarde van circa 37.400 Ethers (ETH). Momenteel hebben deze tokens een waarde van circa $13 miljoen. Hierdoor suggereert de verkoop van Nomi’s tokens een exit-scam.

Vervolgens is de waarde van het sushi-token hard gedaald. In de 18 uur nadat Nomi’s tokens verkocht waren, daalde de prijs van SUSHI met circa 73%, van circa $4,45 naar circa $1,20. De waarde is inmiddels weer iets omhoog gegaan, naar circa $2,90 op het moment van dit artikel.


Aanval op Chef Nomi

Na de cashout van Chef Nomi, kreeg de nog onbekende oprichter veel haat over zich heen. De oprichter die multimiljonair kon worden door het grootste gedeelte van de code van Uniswap te kopiëren en plakken en hier en daar wat aan te passen, verklaarde echter dat hij volledig in zijn recht stond. Zo vond Nomi dat zijn sushi-verkoop ruimschoots binnen zijn rechten als oprichter viel.

Dit triggerde een keten aan haat-reacties. Zo vonden veel mensen Chef Nomi “waardeloos” en een oplichter. Hiernaast vertrouwt bijna niemand erop dat de overdracht van de tokens op een eerlijke manier plaatsgevonden heeft.

Chef Nomi blijkt niet volledig van de aardbodem verdwenen te zijn, want hij Tweette onlangs nog een excuus: “Nogmaals, het was niet mijn bedoeling om iemand enig kwaat te doen. Het spijt mij als mijn beslissing niet volgde op wat jij verwacht had. Ik heb al mijn beloftes waargemaakt.” Alhoewel dit natuurlijk enige hoop geeft, lijken alle signalen op een grootschalige exit-scam.