Politie
Regulatie

$1 miljoen aan USDT gevraagd voor ontvoerde Chinees in Maleisië

In Maleisië zijn zes mensen, waaronder een getrouwd stel,  beschuldigd van de ontvoering van een Chinese staatsburger. De verdachten, tussen de 25 en 29 jaar oud, zouden het slachtoffer op 11 juli hebben ontvoerd bij een snelweg tussen de steden Kuala Lumpur en Putrajaya. De ontvoerders eisten vervolgens een 1 miljoen USDT aan losgeld in ruil voor de vrijlating van het slachtoffer. 

Crypto in trek bij criminelen

De keuze van de daders om losgeld te eisen in USDT is niet zomaar. Crypto assets zoals USDT zijn aantrekkelijk voor criminelen vanwege de relatieve anonimiteit die ze bieden. Vooral in vergelijking met traditionele financiële transacties. Dit soort digitale assets zijn daarnaast moeilijker te traceren door autoriteiten. Crypto adressen zijn namelijk, in tegenstelling tot bank accounts, niet verbonden aan persoonlijke informatie. 

Ondanks de groeiende populariteit en adoptie van crypto, blijven digitale assets interessant voor criminelen. Hierbij worden criminelen steeds innovatiever in het omzeilen van autoriteiten. Gelukkig worden autoriteiten ook steeds bekwamer in het bevaren van de crypto wateren.

Op 15 augustus pleitten de zes verdachten niet schuldig aan de aanklacht. De rechtbank weigerde echter borgtocht en stelde de volgende zitting vast voor 8 oktober. Rechter Amir Effendy benadrukte de ernst van de zaak en besloot dat borgtocht niet aan de orde was. De Maleisische autoriteiten hebben ondertussen hun zoektocht naar vier andere verdachten uitgebreid. Deze verdachten zouden deel uitmaken van een grotere bende, bestaande uit 18 ervaren ontvoerders. 

Als de zes verdachten schuldig worden bevonden onder de Maleisische Kidnapping Act, staan ze voor een minimumstraf van 30 jaar gevangenis, met een maximum van 40 jaar. Ook zouden ze kunnen worden gegeseld als straf.

Illegale miners

Maleisische autoriteiten hebben het steeds drukker met crypto-gerelateerde misdaad. Zo wordt er steeds meer elektriciteit illegaal afgekapt door criminele crypto miners. Sinds 2018 werd er voor al bijna $1 miljard aan elektriciteit gestolen door deze miners. Recent vernietigde het ministerie van Energietransitie een half miljoen dollar aan illegale miner apparatuur om een statement te maken tegen de illegale mining activiteiten in het land.

Regulatie nieuws

Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers
Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton
Italië van plan om belasting op cryptowinst fors op te voeren naar 42% in nieuwe begroting 2025
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk