zimbabwe
Stablecoin

Zimbabwe introduceert door goud gedekte digitale valuta ZiG

De Reserve Bank of Zimbabwe, de centrale bank van het land, heeft onthuld dat burgers nu de ZiG, hun digitale token, kunnen gebruiken voor transacties. Deze munt is altijd volledig door goud gedekt. Het roept de vraag op: Is dit de toekomst van overheidsvaluta? Het is opvallend dat zo’n innovatie als eerste verschijnt in een Afrikaans land dat worstelt met inflatie.

Zimbabwe’s voordelige goud gedekte digitale token

De Reserve Bank of Zimbabwe heeft via een bericht op X (voorheen bekend als Twitter) aangekondigd dat de waarde van hun digitale token, de ZiG, gelijkgesteld zal worden aan de fysieke Zimbabwaanse munt, namelijk de gouden Mosi-oa-Tunya munt. De waarde van deze digitale munt zal fluctueren op basis van de internationale goudprijs, die op het moment van schrijven $1.859 USD bedraagt.

Grafiek met de goudprijs van de afgelopen 7 dagen
Grafiek met de goudprijs van de afgelopen 7 dagen. Bron: GoldPrice

Bovendien is bepaald dat de Intermediary Money Transfer Tax (IMTT) voor ZiG-transacties slechts de helft zal zijn van het tarief voor transacties in buitenlandse valuta. In juni 2023 werd het IMTT-tarief voor transacties in buitenlandse valuta verlaagd van 2% naar 1%, gelijk aan het tarief voor binnenlandse transacties.

Op dit moment staat 1 ZWL gelijk aan ongeveer $0,0031 USD.

De opkomst van GBDT’s en CBDC’s

In april introduceerde Zimbabwe de Gold Backed Digital Tokens (GBDT’s) om haar burgers een middel te bieden zich te beschermen tegen inflatie. Deze tokens fungeren als een stabiele waardeopslag, aangezien ze gedekt zijn door goud.

Dergelijke door goud gedekte valuta zijn echter begrensd door de hoeveelheid goud die centrale banken in hun bezit hebben. Desondanks blijven overheden geld in de economie injecteren, wat leidt tot een waardedaling van traditionele valuta zoals de dollar.

Het opvallende aan GBDT’s is dat hun gebruik voor transacties steeds meer overeenkomsten vertoont met de functie van een door de centrale bank uitgegeven digitale munt (CBDC). Uit recent onderzoek van het CFA Institute blijkt dat CBDC’s over het algemeen gunstige beoordelingen krijgen op wereldwijde schaal. 42% van de ondervraagden steunt de introductie van CBDC’s, 34% is tegen, terwijl 24% neutraal is.

Opmerkelijk is dat in juni werd onthuld dat meer dan 20 landen plannen hebben om in 2023 een eigen CBDC te lanceren.

Stablecoin nieuws

Price Graph

Marktkapitalisatie van Stablecoins bereikt hoogste niveau sinds mei 2022

Marktkapitalisatie van Stablecoins bereikt hoogste niveau sinds mei 2022
Centrale Bank VAE verleent voorlopige goedkeuring voor AED Stablecoin: Belangrijke stap richting gereguleerde cryptovaluta
Tether wankelt door hype rondom Chinese aandelen
Meer nieuws

Meest gelezen

Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Blockstream haalt $210 miljoen op: Kan dit de schaalbaarheid van Bitcoin verbeteren?
Gevaarlijke voor Bitcoin: verkoopgolf van $500 miljoen in aantocht?
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk