Bitcoin (BTC) Zimbabwe Vlag
Bitcoin

Zimbabwe verkoopt $39 miljoen aan digitale door goud gedekte Zimbabwaanse dollars

De centrale bank van Zimbabwe verkocht de afgelopen dagen voor 14 miljard Zimbabwaanse dollars aan door goud gedekte digitale tokens, ter waarde van ongeveer 39 miljoen dollar. Opvallend genoeg waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds de centrale bank om dat niet te doen.

In totaal kocht Zimbabwe met dat geld ongeveer 139,57 kilogram goud.

zimbabwe goud tokens

Door goud gedekt

De tokens werden verkocht voor een minimale prijs van 10 dollar voor individuen en 5.000 dollar voor bedrijven en andere entiteiten. Grappig genoeg mogen investeerders de tokens niet meteen verkopen. Er zit namelijk een minimale vestingperiode van 180 dagen aan de digitale munten vast, die je kunt bewaren in e-gold wallets of op e-gold kaarten.

Het doel van de tokens is om de economie en met name de eigen munt van een extra randje van stabiliteit te voorzien. Op dit moment is het echter nog maar de vraag wat de introductie van deze digitale door goud gedekte munt gaat doen voor de Zimbabwaanse dollar.

Na het sluiten van de eerste ronde is de Zimbabwaanse centrale bank al bezig met ronde nummer twee. Mensen hebben tot 18 mei om zich daarvoor aan te melden.

Het Internationaal Monetair Fonds ziet vooral risico’s in de actie van Zimbabwe. Zij adviseren het land om er nog eens goed over na te denken en af te wegen of dit het macro-economische plaatje voor het land daadwerkelijk rooskleuriger maakt.

Zimbabwe en inflatie

De keuze om voor een digitale versie van de Zimbabwaanse dollar te gaan die dan ook nog eens gedekt is door goud, lijkt ergens ook een wanhoopspoging om er nog wat van te maken. Zimbabwe wordt namelijk al jaren en jaren geplaagd door hoge inflatie.

In 2009 adopteerde het land de Amerikaanse dollar nadat hun lokale valuta na een periode van hyperinflatie onbruikbaar werd. De Zimbabwaanse dollar zag in 2019 opnieuw het levenslicht, maar het duurde niet lang voordat de volatiliteit terugkwam.

Zou Bitcoin wellicht ook een alternatief kunnen zijn voor het land? Dat lijkt op dit moment nog niet het geval. Op het gebied van betalingen loopt Bitcoin nog ver achter op de rails die beschikbaar is voor fiatmunten.

Als spaarmiddel voor de overheid zou Bitcoin wel kunnen werken, al is het maar de vraag hoeveel geld de Zimbabwaanse overheid daadwerkelijk over heeft om te sparen en bijvoorbeeld jarenlang in Bitcoin te stallen.

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk