Bitcoin

Zorgwekkende Lira-cijfers zorgen voor een enorme Bitcoin piek

De Turkse lira heeft dit jaar meer dan 60% van zijn waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Uit schokkende statistieken blijkt dat de inflatie in Turkije in november een alarmerende 21,7% bereikte. Deze cijfers hebben de burgers in de problemen gebracht, aangezien de snelle waarde daling door blijven gaan.


De waarde daling van de lira

Mede door deze aanzienlijke waarde daling heeft de Turkse bevolking zich tot crypto gewend als een afdekking tegen de inflatie. Daardoor is de crypto activiteit in het land sterk gestegen en wordt de Bitcoin het meest geadopteerd door burgers.

De Turkse lira daalt al sinds 2014 door het aantreden van president Recep Tayyip Erdogan. Op dit moment heeft de centrale bank van de Turkse regering, net als veel andere economieën, waaronder de Verenigde Staten, geweigerd te beginnen met afbouwen. Deze acties brengen echter een stijging van de inflatie en een devaluatie van de munt met zich mee.

Voor Turkije is de situatie erger omdat er in vergelijking met de dollar geen grote vraag is naar de valuta. Het wordt nog erger als je er rekening mee houdt dat de Turkse regering de tarieven lager heeft gehouden en verlaagd. Lage rentetarieven op leningen leiden tot meer krediet, wat betekent dat er meer geld in omloop is. Weinig vraag leidt dan tot devaluatie van de valuta.


Erdogan’s opvattingen over de lira

De Turkse president blijft beweren dat de renteverlaging in 4 opeenvolgende maanden in het belang is van het stimuleren van de economie door middel van bedrijfsgroei. Onder ideale omstandigheden zou de topbank van het land de rente moeten verhogen. Echter heeft Erdogan dergelijke economische instrumenten “de moeder en vader van het kwaad” genoemd.

De topbank van het land heeft geprobeerd de markt te reguleren door vraag naar de lira te creëren met behulp van de dollarreserves van het land. De vermogensbeheerder Morgan Stanley zei echter het volgende:

“We betwijfelen of interventie of een evenwichtige lopende rekening effectief zal zijn in het stabiliseren van de valuta.”


Crypto blijkt het antwoord

In deze periode hebben de Turkse burgers crypto valuta’s omarmd, met name Tether’s USDT en Bitcoin. Zij kopen deze crypto valuta’s om zichzelf te beschermen tegen inflatie. USDT is een stablecoin waarvan de waarde is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Het wordt ook vaak gebruikt als tussenstation om andere crypto valuta’s te kopen.

De bijna onveranderlijke code van Bitcoin beperkt het aanbod tot slechts 21 miljoen eenheden. Dit in een wereld waar het aanbod van fiat valuta’s simpelweg bijgedrukt kan worden, waardoor velen crypto’s zien als een goede store of value zoals goud. Veel experts hebben dit jaar zelfs de Bitcoin verkozen boven goud.

Interessant is dat de Turkse regering eerder crypto valuta had verboden. Daarbij verwijzend naar de hoge volatiliteit en het potentieel voor misbruik. Ondanks het verbod heeft het aantal dagelijkse crypto valuta transacties in het Midden-Oosten de 1 miljoen overschreden.

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk