Regulatie

Zweden boekt grote vooruitgang met CBDC-proeven omtrent e-krona

Naar verluidt heeft Zweden inmiddels meerdere stappen gezet in de richting van een eigen digitale valuta van de centrale bank (CBDC), onder de noemer e-krona.


Experimenten voor CBDC

De Sveriges Riksbank is de centrale bank van Zweden. Zij zijn nu van plan om gaan experimenteren met het activum door gebruik te maken van een niet-gesimuleerde partij. Naar verluidt verlopen deze experimenten tussen de Riksbank en Handelsbanken, een in Zweden gevestigde keten van retailbanken. Dit laat de bank weten via een verklaring:

“De e-krona pilot gaat over van alleen gesimuleerde deelnemers naar samenwerking met externe deelnemers in de testomgeving.”

Sveriges Riksbank

Meerdere landen bezig met eigen CBDC

Eerder maakte de bank gebruik van Corda, een oplossing van R3 ontwikkeld voor de gedistribueerde grootboektechnologie (DLT), ofwel de blockchain. Het is niet onbekend dat Zweden bezig is met een eigen CBDC, zij zijn hier inmiddels al ruim een jaar geleden mee gestart. Naar verluidt was de bank in april dit jaar klaar met het eerste deel van de pilot, die nu zal worden uitgebreid.

Voor Handelsbanken biedt dit project de mogelijkheid om deel te nemen aan wat wellicht het eerste digitale door de centrale bank uitgegeven geld ter wereld is dat beschikbaar is voor het publiek. CBDC’s waren voornamelijk in 2020 erg populair geworden. Sindsdien hebben meerdere landen hun streven voor een eigen CBDC in 2021 gezet. Deze plannen lijken nu langzamerhand uitgevoerd te worden.

China heeft eerder al de toon gezet wat betreft hun CBDC-ambities. Afgelopen najaar lanceerde de Bahama’s als eerste een CBDC: de Sand Dollar. Volgens Lael Brainard, de gouverneur van de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten (VS), is een CBDC voor hun belangrijk voor de positie van het land als ’s werelds reservevaluta. Het lijkt hiermee slechts een kwestie van tijd voordat zij een eigen CBDC zullen lanceren, dit is momenteel echter nog niet officieel bevestigd.