Rechtszaak
Regulatie

Oprichter cryptobeurs bekent schuld voor illegale transport van $700 miljoen

Anatoly Legkodymov, de voormalig CEO en oprichter van Bitzlato, geeft toe dat hij een belangrijke rol speelde in de illegale transport en verzending van honderden miljoenen dollars aan crimineel geld. Het Amerikaanse ministerie van justitie zegt dat Legkodymov heeft toegegeven dat hij een ongelicenseerd geldtransportbedrijf exploiteerde.

Volgens het Amerikaanse ministerie van justitie ontwikkelde Bitzlato zich tot een toevluchtsoord voor criminele kapitalen, omdat het bedrijf geen goede know-your-customer (KYC) procedures kende.

700 miljoen dollar aan transacties

Zo faciliteerde het beursplatform van Legkodymov meer dan 700 miljoen dollar aan crypto-transacties met gebruikers voor Hydra Market, een drugsbazaar, die in april 2022 is gesloten.

“De grootste wederpartij van Bitzlato wat crypto-transacties betreft was Hydra Market, een online marktplaats voor drugs, gestolen financiële informatie, fraude met identiteitsdocumenten en witwas-diensten. Hydra Market was de grootste en langs draaiende darknet markt ter wereld”, zo vertelt het ministerie van justitie.

Legkodymov is in januari gearresteerd door de autoriteiten, nadat zijn beursplatform werd aangeklaagd voor het witwassen van geld.

Legkodymov was op de hoogte

De schuldbekentenis van de voormalige CEO van het platform bevestigt volgens de Amerikaanse autoriteiten dat hij ervan op de hoogte was dat Bitzlato voor foute doeleinden gebruikt werd.

Criminelen smulden van de lakse controles die het platform uitvoerde voor het doorvoeren van geld.

“De verdedigende partij was misschien in de veronderstelling dat hij vanuit een veilige positie opereerde in het buitenland”, zo spreekt het ministerie van justitie.

Dat blijkt nu niet het geval. Als onderdeel van de deal met de autoriteiten is Legkodymov akkoord gegaan met het opdoeken van Bitzlato en het laten vallen van zijn claim om de 23 miljoen dollar aan assets die het platform in bezit had.

December deal: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve decemberaanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Alleen in de maand december: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen